Z wnioskiem o interpretację wystąpiła spółka zarządzająca siecią lokali, pełniących też funkcję klubów muzycznych, w których oferuje do spożycia klientom różnego rodzaju produkty żywnościowe, przede wszystkim napoje. Żywność przygotowywana i podawana jest w jej lokalach, które są w pełni wyposażone oraz jest w nich zatrudniona obsługa. Za zamówiony produkt klient płaci jedną cenę wynikającą z cennika.
Spółka uważała, że wydanie produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta stanowi świadczenie usług restauracyjnych. W konsekwencji powinno być postrzegane jednolicie dla celów VAT, tj. traktowane jako świadczenie złożone.
Stanowisko fiskusa częściowo okazało się zbieżne z oczekiwaniami spółki. Jednak w ocenie urzędników w przypadku świadczenia usługi restauracyjnej obejmującej wydanie produktów wymienionych w poz. 7 załącznika do rozporządzenia z 4 kwietnia 2011 r. w sprawie obniżonych stawek, komponent „produktowy", a nie „usługowy" jest decydujący dla objęcia tego świadczenia właściwą stawką VAT. Dlatego konieczne jest stosowanie 23-proc. stawki podatku do całości usługi restauracyjnej, w której dochodzi do wydania produktu żywnościowego wymienionego w poz. 7 wskazanego załącznika, a nie tylko do tej części usługi restauracyjnej, którą należy przypisać do wartości tego produktu żywnościowego.
Spółka zaskarżyła interpretację, ale Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił jej skargę.
WSA przypomniał, że usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56) podlegają opodatkowaniu 8-proc. stawką VAT. Nie ma ona jednak zastosowania do usług związanych z wyżywieniem, w ramach których serwowane są towary wymienione w poz. 7 pkt 1–6 załącznika do rozporządzenia. W przypadku takich usług stosuje się stawkę podstawową w wysokości 23 proc. Sąd podkreślił, że sprzedaż produktów wymienionych w poz. 7 załącznika nr 1 do rozporządzenia wykonawczego nie jest czynnością samoistną, gdyż następuje w ramach usługi restauracyjnej (usługi związanej z wyżywieniem). Stąd też stawką właściwą dla dostawy tych produktów, tj. stawką 23 proc., jest objęta również odnosząca się do tej dostawy część usługi restauracyjnej, w ramach świadczenia której następuje ta dostawa.