Władze Hongkongu zawiesiły sprzedaż trzech mieszanek przypraw indyjskiej firmy MDH i mieszanki przypraw curry do ryb firmy Everest. W Singapurze polecono wycofano z handlu mieszankę curry z powodu zbyt dużej zawartości tlenku etylenu, organicznego związku, który nie nadaje się do spożywania przez ludzi, a w dłuższym okresie grozi wywołaniem choroby nowotworowej.

Produkty obu tych marek są bardzo popularne w Indiach, są też dostępne w innych krajach Azji, w Europie i Ameryce Płn. Ich producenci twierdzą, że sa bezpieczne. Organy kontroli żywności w USA i Australii zbierają więcej informacji na ich temat, w Indach już polecono przetestowanie tych wyrobów obu firm - podał Reuter.

Urząd nadzoru rynku żywnościowego polecił władzom przeprowadzenie „szczegółowych inspekcji, pobieranie próbek i przetestowanie ich we wszystkich jednostkach produkcyjnych” przypraw w proszku, ze szczególnym zwróceniem uwagi na sproszkowane curry i mieszanki przypraw przeznaczone na rynek krajowy i za granicę. „Każdy produkt zostanie pobrany w próbkach do analizy na zgodność z parametrami jakości i bezpieczeństwa” — oświadczył urząd bezpieczeństwa żywności i norm (FSSAI). Dodał, że dodatkowe kontrole zastaną przeprowadzone na obecność tlenku etylenu, który jest zakazany w Indiach i „odpowiednie działania zostaną podjęte w razie potrzeby” po zakończeniu tych kontroli.

Indie są największym na świecie producentem, eksporterem i rynkiem konsumpcji przypraw, krajowy rynek szacowano w 2022 r. na 10,44 mld dolarów — według danych Zion Market Research. W latach 2022-23 eksport przypraw wyniósł 4 mld dolarów. Poza markami MHS i Everest przyprawy produkują też Madhusudan Masala, NHC Foods, gigant spożywczy Tata Consumer Products i ITC.