Rekordowy rok dla wina. Wyprodukowano 282 mln hektolitrów wina

Produkcja wina na świecie osiągnęła w tym roku poziom najwyższy od 2000 r. — oceniła Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina OIV w Paryżu

Publikacja: 28.10.2018 13:33

Rekordowy rok dla wina. Wyprodukowano 282 mln hektolitrów wina

Foto: 123RF

Wyprodukowano 282 mln hektolitrów (hl) wina, równowartość 4,1 mld butelek, bez soków i moszczu, co oznacza skok o 31 mln hl (12 proc.) wobec bardzo słabych zbiorów w 2017 r. z powodu niepogody.

Czytaj także: Prestiż zamknięty w butelce z luksusowym trunkiem

W Unii Europejskiej nastąpił wzrost o 19 proc. do 168,4 mln hl wobec 141,1 mln hl rok wcześniej. W głównych krajach winiarskich zanotowano znaczną poprawę — we Włoszech o 14 proc. do 48,4 mln hl, we Francji o 27 proc. do 46,4 mln, a w Hiszpanii o 26 proc. do 40,9 mln hl. To wyniki lepsze od średniej z ostatnich 5 lat.

Niemcy osiągnęły 9,8 mln hl, o 2,3 mln więcej, a ogólnie najwięcej od 10 lat. Rumunia po 4 przeciętnych latach uzyskała 5,2 mln hl, więcej od ostatniego rekordowego roku 2013. Wyniki Węgier (3,4 mln hl) i Austrii (3 mln hl) są również zdecydowanie lepsze od uzyskanych w ostatnich latach.

Jedynie Portugalia i Grecja miały wyraźnie gorsze winobranie niż w 2017. W Portugalii warunki pogodowe sprzyjające rozpowszechnianiu się grzybów mączniaka sprawiły, że wyciśnięto 5,3 mln hl wina, o 22 proc. mniej niż w 2017 r. Było to najmniej w ostatnich 6 latach. W Grecji wyprodukowano 2,2 mln hl wina, o 15 proc., mniej niż w 2017, a tendencja spadkowa utrzymuje się od 2003 r.

W największych krajach winiarskich poza Unią produkcja jest większą od średniej z ostatnich 5 lat. W Stanach osiągnięto wzrost o 2 proc. do 23,9 mln hl; potwierdzający czwarte miejsce na świecie tego kraju.

Na półkuli południowej liderem okazała się Argentyna, która po 2 słabych latach zanotowała wzrost o 23 proc. do 14,5 mln hl. Wyprzedziła Chile, które zwiększyło produkcję wina o 36 proc. do 12,9 mln hl. Brazylia zanotowała spadek o 17 proc., ale 3 mln hl można zaliczyć do wysokiego poziomu.

W RPA susza zmniejszyła wydajność winorośli o 12 proc. z 10,8 mln hl do 9,5 mln hl To najgorszy rok w tym kraju od 2012 r.

W Australii po bardzo dobrych 2 latach (13,1 mln hl w 2016 i 13,7 mln hl w 2017) nastąpił spadek o 9 proc. do 12,5 mln hl, ale nadal jest to więcej od średniej z 5 lat. Nowa Zelandia z 3 mln hl poprawiła się wobec 2017 r. (2,9 mln hl), osiągając trzeci najlepszy wynik w historii.

Ubiegły rok z wynikiem 251 mln hl był najgorszy od 60 lat z powodu kaprysów pogody — przymrozków na wiosnę, ulewnych deszczów i suszy — w Europie,. Chile, Nowej Zelandii i RPA — podała OIV.

Wyprodukowano 282 mln hektolitrów (hl) wina, równowartość 4,1 mld butelek, bez soków i moszczu, co oznacza skok o 31 mln hl (12 proc.) wobec bardzo słabych zbiorów w 2017 r. z powodu niepogody.

Czytaj także: Prestiż zamknięty w butelce z luksusowym trunkiem

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”