Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy

Freixenet, hiszpański producent win musujących (cava) zwolni przejściowo 80 proc. pracowników z powodu uporczywej suszy w części Katalonii, w Penedes, gdzie ma swoje winnice.

Publikacja: 24.04.2024 19:42

Susza w Hiszpanni zmniejsza zbiory winogron

Susza w Hiszpanni zmniejsza zbiory winogron

Foto: Bloomberg

Największy pracodawca w tym regionie poinformował władze Katalonii i związki zawodowe, że od maja obejmie tymczasowym bezrobociem technicznym ERTE 615 pracowników na 778 zatrudnionych w dwóch działach win marki Freixenet i Segura Viudas. To posunięcie nie dotyczy trzeciego działu handlowego hiszpańskiej firmy. Powodem jest siła wyższa, która wymusza zmniejszenie mocy produkcyjnych o 30 proc. z powodu uporczywej suszy trwającej od 2021 r., a która nasiliła się w 2023 r. w Penedes. Firma należąca do niemieckiej grupy Henkell i do rodziny Ferrer straciła w ubiegłym roku z tego powodu 80 mln butelek wina cava.

Czytaj więcej

Katalonia wprowadzi ograniczenia zużycia wody dla turystów? Władze zabrały głos

Kiepskie zbiory w Penedes

Podczas ostatniego winobrania uzyskano 40 proc. mniej surowca niż w 2021 r., a w Penedes było mniej nawet o 45 proc. Jeśli w najbliższych miesiącach dojdzie do poprawy sytuacji, do opadów deszczu, to firma z Sant Sadurni d'Anoia obiecuje przywrócić zwolnionych do pracy.

W 2023 r. Henkell Freixenet osiągnęła obroty 1,23 mld euro, o 4,1 proc. większe niż rok wcześniej, ale już wtedy, była niepewna wyniku następnej kampanii z powodu zbyt małej ilości gron z Penedes. — Mimo rosnącego na świecie popytu na wino cava, nie jesteśmy w stanie wyprodukować dość butelek, aby go zaspokoić w krótkim terminie z powodu braku winogron. Sytuacja jest naprawdę skomplikowana na każdym poziomie — oświadczył w komunikacie Pere Ferrer, wiceprezydent Grupo Freixenet.

Czytaj więcej

Za oliwę zapłacimy krocie. Winne są zmiany klimatu

Susza bije w produkcje wina w Hiszpanii

Organ nadzorczy Consejo Regulador del Cava ogłosił miesiąc wcześniej, że susza będzie mieć bezpośredni wpływ na produkcję wina, doprowadzi do wyczerpania rezerw u producentów, co stworzy kolejny problem: będą musieli szukać nowego rodzaju klientów, bo trzeba będzie podwyższyć ceny sprzedaży. Nie jest tylko pewne, czy nowe ceny pokryją spadek liczby oferowanych butelek.

Consejo Regulador postanowił utworzyć fundusz zaopatrzenia w podstawowe wino używane do produkcji cava, na wypadek gorszych zbiorów owoców, podobny do funkcjonujących już w regionach produkcji win rioja i szampanów, aby móc korzystać z tych rezerw przez trzy lata — odnotował dziennik „El Pais”.

Największy pracodawca w tym regionie poinformował władze Katalonii i związki zawodowe, że od maja obejmie tymczasowym bezrobociem technicznym ERTE 615 pracowników na 778 zatrudnionych w dwóch działach win marki Freixenet i Segura Viudas. To posunięcie nie dotyczy trzeciego działu handlowego hiszpańskiej firmy. Powodem jest siła wyższa, która wymusza zmniejszenie mocy produkcyjnych o 30 proc. z powodu uporczywej suszy trwającej od 2021 r., a która nasiliła się w 2023 r. w Penedes. Firma należąca do niemieckiej grupy Henkell i do rodziny Ferrer straciła w ubiegłym roku z tego powodu 80 mln butelek wina cava.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Piwo Osama Bin Lager hitem. Nie tylko w sieci
Przemysł spożywczy
Nutella z nowym składem. Ferrero celuje w konsumentów na roślinnej diecie
Przemysł spożywczy
Nestlé wypuszcza linię mrożonek dla osób przyjmujących Ozempic
Przemysł spożywczy
Upadek kubańskiego cukru. Kuba musi importować swój flagowy produkt
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie
Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Materiał Promocyjny
Jak sztuczna inteligencja może być wykorzystywana przez przestępców cybernetycznych?