Region Kioto, który odpowiada za około jedną czwartą japońskiej produkcji tencha – suszonych i mielonych na matchę liści łodygowych – został dotknięty silnymi falami upałów zeszłego lata, w najgorętszym roku w historii Japonii. Doprowadziło to do słabych plonów w ostatnich zbiorach kwiecień–maj. Większość lokalnych producentów była w stanie zebrać w tym roku tylko 1,5 tony tencha, co stanowi spadek o jedną czwartą w porównaniu z typowymi zbiorami wynoszącymi dwie tony. Upały mocno uszkodziły krzewy.
Czytaj więcej
Matcha robi globalną furorę, za co w dużej mierze odpowiada pokolenie Z i jej zainteresowanie jap...
Matcha coraz popularniejsza na całym świecie
Tymczasem globalny popyt na matchę gwałtownie rośnie w ostatnich latach, napędzany przez milenialsów i pokolenie Z, którzy szukają zdrowszych alternatyw dla dotychczas popularnych napojów. Modne kawiarnie na całym świecie oferują nie tylko matcha latte, ale także koktajle i desery z drobno zmieloną herbatą, która jest ceniona jako przeciwutleniacz i ma wyższą zawartość kofeiny niż inne zielone herbaty.
Popularność matchy wzrosła mocno dzięki mediom społecznościowym, a popyt na nią wzrósł gwałtownie jesienią zeszłego roku, co skłoniło niektórych hurtowników, takich jak singapurska Tealife, do nakładania limitów zakupów.
Liście zielonej herbaty znane jako 'tencha'