Reżim, który po napaści na Ukrainę chwalił się rekordowymi zbiorami i rozsyłał swoje zboże do „zaprzyjaźnionych” krajów trzeciego świata, teraz sam ma problem z zaopatrzeniem swoich obywateli. W okresie styczeń–kwiecień 2025 r. produkcja cukru w Rosji była mniejsza o 32,3 proc. w ujęciu rocznym, oleju słonecznikowego o 15,5 proc., a mąki o 7,8 proc. - poinformował państwowy urząd statystyczny Rosstat w swoim raporcie „O sytuacji społeczno-gospodarczej” kraju. Biorąc pod uwagę, że urząd od początku wojny prowadzi kreatywną księgowość na potrzeby Kremla, rzeczywisty spadek produkcji żywności może być jeszcze większy.
Czytaj więcej
Światowe ceny głównych grup żywności zmalały w maju, bo staniały bardziej zboża, oleje roślinne i...
Mniej cukru, masła, mąki i oleju w Rosji
Tylko w kwietniu, według danych Rosstatu, rosyjskie fabryki wyprodukowały o 35 tys. ton mniej cukru niż rok wcześniej (- 36,1 proc.), o 108 tys. ton mniej masła (- 15,6 proc.) i o 72 tys. ton mniej mąki pszennej i pszenno-żytniej (- 9,1 proc) - podaje portal „The Moscow Times”.
Całkowita produkcja żywności w Rosji zaczęła się zmniejszać po raz pierwszy od 2021 r. Oficjalnie, pod koniec pierwszego kwartału,spadek wyniósł 0,3 proc., a pod koniec kwietnia przyspieszył do 0,7 proc. To wszystko efekt wojny Putina.
Czytaj więcej
Drugi diamentowy koncern świata – rosyjski Alrosa – został zmuszony do sprzedaży swoich udziałów...