Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni

To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się produkcja najważniejszych artykułów – cukru, oleju słonecznikowego, mąki, masła. Powodem jest wojna Władimira Putina.

Publikacja: 10.06.2025 12:26

Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni

Foto: Adobe Stock

Reżim, który po napaści na Ukrainę chwalił się rekordowymi zbiorami i rozsyłał swoje zboże do „zaprzyjaźnionych” krajów trzeciego świata, teraz sam ma problem z zaopatrzeniem swoich obywateli. W okresie styczeń–kwiecień 2025 r. produkcja cukru w ​​Rosji była mniejsza o 32,3 proc. w ujęciu rocznym, oleju słonecznikowego o 15,5 proc., a mąki o 7,8 proc. - poinformował państwowy urząd statystyczny Rosstat w swoim raporcie „O sytuacji społeczno-gospodarczej” kraju. Biorąc pod uwagę, że urząd od początku wojny prowadzi kreatywną księgowość na potrzeby Kremla, rzeczywisty spadek produkcji żywności może być jeszcze większy.

Czytaj więcej

FAO: żywność na świecie tańsza w maju, zwłaszcza zboża, oleje i cukier

Mniej cukru, masła, mąki i oleju w Rosji

Tylko w kwietniu, według danych Rosstatu, rosyjskie fabryki wyprodukowały o 35 tys. ton mniej cukru niż rok wcześniej (- 36,1 proc.), o 108 tys. ton mniej masła (- 15,6 proc.) i o 72 tys. ton mniej mąki pszennej i pszenno-żytniej (- 9,1 proc) - podaje portal „The Moscow Times”.

Całkowita produkcja żywności w Rosji zaczęła się zmniejszać po raz pierwszy od 2021 r. Oficjalnie, pod koniec pierwszego kwartału,spadek wyniósł 0,3 proc., a pod koniec kwietnia przyspieszył do 0,7 proc. To wszystko efekt wojny Putina.

Czytaj więcej

Rosjanie wyrzuceni z Angoli nie zarobią na diamentach

Rosja produkuje mniej cukru, bo zbiera mniej buraków cukrowych. A zbiera ich mniej nie z powodu niesprzyjającej aury, ale w efekcie wymuszonego wojną, skutkującą sankcjami, przejścia rolników na nasiona krajowe. Jak wynika z szacunków rosyjskiego Instytutu Badań nad Rynkiem Rolnym (IKAR), plony z krajowych nasion okazały się o 20–30 proc. niższe od plonów z surowca importowanego. W zeszłym roku rosyjscy rolnicy zebrali 44 mln ton buraków cukrowych, czyli prawie 10 proc. mniej niż rok wcześniej.

Produkcja oleju słonecznikowego, podstawowego tłuszczu w rosyjskiej kuchni, zmniejsza się z kolei z powodu strat w produkcji. Jak wyjaśniał w marcu Michaił Malcew, dyrektor wykonawczy Związku Producentów Oleju i Tłuszczu, bardziej opłacalna stała się sprzedaż zbiorów słonecznika na eksport w postaci nieprzetworzonej. W kraju ceny detaliczne oleju nie pokrywają kosztów producentów, bo sprzedawcy detaliczni nie ryzykują ich podniesienia pod presją władz. Co najmniej dwie fabryki oleju słonecznikowego w Rosji wstrzymały już produkcję na początku roku z powodu problemów finansowych.

Produkcja mąki również stała się nieopłacalna. Branża ucierpiała wskutek wysokiej głównej stopy procentowej Banku Rosji i zmniejszenia wsparcia państwa – powiedział dyrektor generalny IKAR Dmitrij Ryłko. W lutym Związek Przedsiębiorców Mącznych i Zbożowych ostrzegł resort rolnictwa przed groźbą masowych bankructw, w związku ze wzrostem oprocentowania kredytów do 25 proc. w skali roku i więcej. Dwa miesiące później, w kwietniu, grupa spółek Grain Holding, jeden z największych producentów mąki i chleba w kraju, stanęła na krawędzi bankructwa.

Rosjanie w poszukiwaniu ziemniaków. Pogłębia się kryzys żywnościowy

„The Moscow Times” przypomina, że od początku wojny Rosja doświadczyła już trzech tąpnięć żywnościowych: w 2023 r. ceny jaj gwałtownie wzrosły; w 2024 r. masło stało się najdroższe od 17 lat, a w 2025 r. z powodu słabych zbiorów ceny ziemniaków skoczyły w maju o 173 proc. rok do roku i pobiły rekordy w 23-letnich statystykach Rosstatu.

Rosjanie wykupili większość białoruskiej produkcji ziemniaczanej, co skutkowało skokiem cen na samej Białorusi. Sieci handlowe zaczęły kupować ziemniaki w Chinach i Mongolii. Władze rosyjskiej enklawy wewnątrz Unii – obwodu królewieckiego – wprowadziły zakaz eksportu własnych ziemniaków poza granice obwodu.

Jak przyznał pod koniec maja Dmitrij Patruszew, rosyjski wicepremier i jeden z najbliższych dworzan Putina, działania rządu mające na celu regulację rynku żywności okazały się „spóźnione”. W tej sytuacji zdumienie ekonomistów budzą dane Rosstatu na temat inflacji. Według tej instytucji, w stosunku do grudnia 2024 r. ceny żywności w kwietniu wzrosły o… 3,1 proc.

Reżim, który po napaści na Ukrainę chwalił się rekordowymi zbiorami i rozsyłał swoje zboże do „zaprzyjaźnionych” krajów trzeciego świata, teraz sam ma problem z zaopatrzeniem swoich obywateli. W okresie styczeń–kwiecień 2025 r. produkcja cukru w ​​Rosji była mniejsza o 32,3 proc. w ujęciu rocznym, oleju słonecznikowego o 15,5 proc., a mąki o 7,8 proc. - poinformował państwowy urząd statystyczny Rosstat w swoim raporcie „O sytuacji społeczno-gospodarczej” kraju. Biorąc pod uwagę, że urząd od początku wojny prowadzi kreatywną księgowość na potrzeby Kremla, rzeczywisty spadek produkcji żywności może być jeszcze większy.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął