Nie ma przeszkód, aby pracownikom, którzy nie mają prawa do posiłków profilaktycznych (o których mowa w rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r., DzU nr 60, poz. 279), ponieważ nie wykonują prac w warunkach szczególnie uciążliwych, pracodawca finansował posiłki z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (zfśs). Nie ma wtedy znaczenia, w jakiej postaci będzie je zapewniał. Jednak zasady finansowania posiłków powinny jasno wynikać z regulaminu zfśs oraz muszą być bezwzględnie uzależnione od sytuacji materialnej lub rodzinnej podwładnego i od uzyskiwanego przez niego przychodu.
Jeżeli pracownik otrzyma od pracodawcy świadczenie w postaci dofinansowania posiłków ze środków zfśs, wartość otrzymanego świadczenia jest zwolniona z PIT do 380 zł w roku kalendarzowym. Zatem jeśli otrzyma z zfśs również świadczenie z innego tytułu, którego wartość wyniesie co najmniej 380 zł, to dofinansowanie posiłków będzie w całości stanowić podstawę do opodatkowania.
Inaczej jest ze składkami na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Tu nie obowiązuje żaden limit zwolnienia. Zatem wartość posiłku otrzymanego przez pracownika, sfinansowanego z zfśs, nie stanowi podstawy składek bez względu na rodzaj wręczonego prezentu (art. 2 ust. 1 pkt 19 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe; DzU nr 161, poz. 1106 ze zm.; dalej: rozporządzenie składkowe).
Koszt pracodawcy i pracownika w obu wariantach:
Posiłek a składki
O ile możliwość finansowania posiłków z zfśs jest bezdyskusyjna i nie ma wątpliwości, że ich wartość jest zwolniona ze składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, o tyle nie ma już tej pewności, gdy pracodawca finansuje je ze środków obrotowych firmy. Ta kwestia od lat jest przedmiotem interpretacji zarówno organów podatkowych, jak i sądów administracyjnych. Niezwykle istotny był bez wątpienia wyrok SN z 24 września 2015 r. (I UK 205/15). Sąd Najwyższy ustalił w nim, jakie warunki powinny zostać spełnione, aby wartość udostępnionych pracownikom posiłków nie stanowiła podstawy składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne.