Resort finansów pracuje od miesięcy nad nową matrycą, która ma ujednolicić stawki VAT, m.in. na żywność. Teraz ujawnia, że kieruje się zapisami Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020, którego celem jest przeciwdziałanie otyłości i chorobom wynikłym z nieprawidłowego odżywania, w tym cukrzycy.
Czytaj także: Podatek od cukru Polakom na razie nie grozi
Jednym z narzędzi promowania właściwych nawyków żywieniowych może być odpowiednia polityka fiskalna, m.in. w zakresie stawek VAT – napisał wiceminister Paweł Gruza w odpowiedzi na interpelację poselską nr 24910.
Dlatego punktem odniesienia dla nowej matrycy stawek jest Narodowy Program Zdrowia, który zakłada „prowadzenie prozdrowotnej polityki publicznej, ukierunkowanej na zwiększanie dostępności produktów spożywczych zalecanych do spożycia i zmniejszanie dostępności produktów niezalecanych do nadmiernego spożycia".
Wiceminister finansów Gruza nie ujawnił żadnych szczegółów. Zaznaczył, że zmiany nie mają celu fiskalnego i pozostaną „zasadniczo neutralne dla konsumentów". Intencją resortu jest uproszczenie systemu. Zmiany nie mogą jednak oznaczać spadku wpływów z VAT do budżetu. Dlatego obniżka VAT na jedne produkty musi być zrekompensowana podwyżką na inne.