Wydatki na posiłki dla zatrudnionych osób łatwiej wrzucić w koszty, niż odpisać z nich VAT. Tak wynika z odpowiedzi ministra finansów na interpelację poselską nr 22 788.
O problemach z rozliczaniem fundowanych pracownikom posiłków pisaliśmy m.in. w „Rzeczpospolitej" z 18 maja. Przedstawiliśmy interpretacje dotyczące inwestującej w wyżywienie zatrudnionych kancelarii prawnej. Udostępniała pracownikom artykuły spożywcze, z których mogą przygotowywać w aneksie kuchennym posiłki. Dostawali też napoje. Kancelaria argumentowała, że wydatek na zakup jedzenia jest związany z działalnością, wpływa bowiem na ich motywację, co skutkuje wzrostem przychodów firmy.
Co na to fiskus? Zgodził się, że przyjazne warunki pracy wpływają na efektywność zatrudnionych osób i zwiększają obroty pracodawcy. I pozwolił firmie rozliczać wydatki na jedzenie dla pracowników w kosztach uzyskania przychodów.
Inny pogląd skarbówka miała jednak w sprawie odliczenia VAT. Podkreśliła, że kancelaria nie ma obowiązku zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Nie jest to również niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej. Pracownicy są bowiem zobowiązani do wykonywania swoich zadań niezależnie od tego, czy pracodawca funduje im jedzenie. Należy zatem uznać, że posiłki są przekazywane na osobiste potrzeby zatrudnionych. Zakupy nie mają związku z wykonywanymi przez kancelarię czynnościami, nie przysługuje jej więc prawo do odliczenia VAT.
Z czego się wzięły te różnice w rozliczeniu? – zapytano ministra finansów w interpelacji poselskiej. Z tego, że w podatkach dochodowych i w VAT są inne podstawy opodatkowania. Dlatego generalnie łatwiej rozliczyć wydatki w kosztach uzyskania przychodów, niż odliczyć VAT naliczony z dokumentujących je faktur. Do kosztów podatkowych, co do zasady, zalicza się również wydatki na rzecz pracowników, nawet jeżeli obowiązek ich ponoszenia nie wynika z innych aktów prawnych. Przyczyniają się bowiem do osiągania przez firmę przychodów, które są uzyskiwane przez odpowiednio umotywowanych – wskutek właściwego ich traktowania – pracowników.