Okres zimowy - obowiązki pracodawcy wobec pracowników

Od 1 listopada do 31 marca firma musi zapewniać pracownikom nieodpłatne posiłki i napoje. Dotyczy to osób pracujących na otwartej przestrzeni, jeśli wymaga to dużego wydatku energetycznego. Jedzenie należy się także w dni, kiedy na zewnątrz jest ciepło.

Publikacja: 28.10.2016 07:00

Okres zimowy - obowiązki pracodawcy wobec pracowników

Foto: 123RF

Okres zimowy ustalony do celów bhp trwa od 1 listopada do 31 marca. Jest więc dłuższy niż zima kalendarzowa, która zaczyna się 22 grudnia, a kończy 21 marca. Okres zimowy charakteryzuje się naturalnym obniżeniem temperatury. Na to pracodawca nie ma wpływu, ale powinien zmniejszyć uciążliwość pracy świadczonej w warunkach zimowych. Dotyczy to przede wszystkim osób pracujących na otwartej przestrzeni, które są szczególnie narażone na czynniki atmosferyczne – głównie niską temperaturę powodującą wychładzanie organizmu.

Przepisy rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów bhp zobowiązują pracodawcę do takiego zorganizowania stanowisk pracy znajdujących się poza pomieszczeniami, aby pracownicy byli chronieni przed warunkami atmosferycznymi, w tym przed opadami i niską temperaturą. Realizując ten obowiązek, firma powinna zapewnić pracującym na otwartej przestrzeni pomieszczenia do ogrzania się. Muszą się one znajdować w pobliżu miejsc pracy, dawać schronienie przed opadami atmosferycznymi i niską temperaturą. Trzeba je ponadto tak urządzić, aby pozwolić na przygotowanie ciepłego posiłku. W takich pomieszczeniach temperatura nie może spaść poniżej 16 stopni C.

Odnosząc się do prawa pracowników do posiłków i napojów, należy w pierwszej kolejności odwołać się do art. 232 kodeksu pracy. Zgodnie z nim pracodawca ma obowiązek zapewnić zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Szczegóły w zakresie rodzajów posiłków i napojów, przypadki oraz warunki ich wydawania szczegółowo reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279).

Katalog prac obligujących do wydawania posiłków zawiera § 3 rozporządzenia. Wskazuje m.in. na prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym.

Aby ustalić, czy osobom świadczącym pracę na otwartej przestrzeni przysługują w okresie zimowym posiłki profilaktyczne, konieczne jest zatem dokonanie pomiaru wydatku energetycznego na poszczególnych stanowiskach pracy. Jeśli wynik pomiaru wykaże, iż wydatek ten nie przekracza 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet, firma nie musi im zapewniać profilaktycznego jedzenia.

W praktyce pracodawca może mieć wątpliwości, czy wydawać posiłki, gdy w okresie zimowym pogoda bardziej wskazuje na wczesną jesień lub wiosnę. Niezależnie jednak od subiektywnej oceny aury, przepisy nie przewidują wyjątków w tym zakresie. Przy odpowiednim wydatku energetycznym i pracy na otwartej przestrzeni, posiłki należy wydawać od 1 listopada do 31 marca.

Nieco inaczej jest z napojami. Należy je wydawać pracownikom m.in. wtedy, gdy temperatura otoczenia na otwartej przestrzeni jest niższa niż 10 st. C, jak również w przypadku prac związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Oznacza to, że jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 10 st. C albo praca fizyczna nie wiąże się z określonym poziomem wydatku energetycznego, nie trzeba zapewniać takim podwładnym napojów. Obowiązek ich wydawania może zatem zarówno wykraczać poza okres zimowy jak też być krótszy, w zależności od temperatury. Natomiast gdy praca wiąże się z wydatkiem energetycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, napoje trzeba zapewnić niezależnie od pory roku oraz tego, czy praca jest świadczona na otwartej przestrzeni, czy też nie.

Napoje należy zapewnić w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników. Sztywne ich wydzielanie, niezależnie od okoliczności, jest nieprawidłowe. Ich temperatura ma być dostosowana do warunków wykonywania pracy. W okresie zimowym, aby zmniejszyć wychładzanie się organizmu, napoje powinny mieć oczywiście wyższą temperaturę od tych udostępnianych w sezonie letnim.

BHP

Okres zimowy ustalony do celów bhp trwa od 1 listopada do 31 marca. Jest więc dłuższy niż zima kalendarzowa, która zaczyna się 22 grudnia, a kończy 21 marca. Okres zimowy charakteryzuje się naturalnym obniżeniem temperatury. Na to pracodawca nie ma wpływu, ale powinien zmniejszyć uciążliwość pracy świadczonej w warunkach zimowych. Dotyczy to przede wszystkim osób pracujących na otwartej przestrzeni, które są szczególnie narażone na czynniki atmosferyczne – głównie niską temperaturę powodującą wychładzanie organizmu.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Podatki
Nierealna darowizna nie uwolni od drakońskiego podatku. Jest wyrok NSA
Samorząd
Lekcje religii po nowemu. Projekt MEiN pozwoli zaoszczędzić na katechetach
Dane osobowe
Wyciek danych klientów znanej platformy. Jest doniesienie do prokuratury
Cudzoziemcy
Rząd wprowadza nowe obowiązki dla uchodźców z Ukrainy
Sądy i trybunały
Prokurator krajowy zdecydował: będzie śledztwo ws. sędziego Nawackiego