KRS kwestionuje oświadczenia lustracyjne sędziów Żurka i Pawłyszcze

Krajowa Rada Sądownictwa kwestionuje oświadczenia lustracyjne dwóch sędziów: Dariusza Pawłyszcze i Waldemara Żurka.

Aktualizacja: 16.10.2018 18:49 Publikacja: 16.10.2018 18:31

Waldemar Żurek

Foto: tv.rp.pl

Na 11 miejsc, jakie w drugim konkursie obwieścił prezydent Andrzej Duda, zgłosiło się 25 kandydatów. Głównie przedstawiciele zawodów prawniczych: adwokaci i radcowie prawni. Sędziów było zaledwie kilku, podobnie jak pracowników naukowych. Do Izby Cywilnej prezydent poszukuje czterech sędziów.

Czytaj także: Sędzia Żurek zakwestionowany w konkursie do SN

Do konkursu o wakaty zgłosili się m.in. sędzia Dariusz Pawłyszcze (dziś w delegacji w Ministerstwie Sprawiedliwości) i Waldemar Żurek, sędzia Sądu Okręgowego w Krakowie i były rzecznik byłej KRS. Nowa KRS, do której sędziowie wysłali zgłoszenia, ma zastrzeżenia do ich oświadczeń lustracyjnych. Jak ustaliła „Rz", nie chodzi o to, że sędziowie ich nie złożyli, tylko że nie odpowiadają one wymogom art. 31 ustawy o Sądzie Najwyższym § 3b. Zapisano w nim, że zgłaszający się na urząd sędziego SN, urodzony przed 1 sierpnia 1972 r. składa w postaci papierowej oświadczenie albo informację. Ustawa, na którą zamierza się powołać Rada, stanowi, że obowiązek złożenia oświadczenia lustracyjnego dotyczącego pracy lub służby w organach bezpieczeństwa państwa lub współpracy z tymi organami w okresie od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r. mają osoby urodzone przed 1 sierpnia 1972 r. Oświadczenie takie składa się w chwili wyrażenia zgody na kandydowanie lub zgody na objęcie lub wykonywanie funkcji. Jego złożenie powoduje wygaśnięcie obowiązku jego powtórnego złożenia w przypadku późniejszego kandydowania lub wykonywania funkcji publicznej, z którą związany jest obowiązek złożenia oświadczenia.

Jeśli w tym przypadku sędzia nie składa oświadczenia lustracyjnego, powinien złożyć KRS informację o uprzednim jego złożeniu.

W przypadku późniejszego kandydowania lub wykonywania funkcji publicznej, z którą związany jest obowiązek złożenia oświadczenia lustracyjnego przez osobę, która wcześniej złożyła je w związku z pełnieniem funkcji publicznej w niektórych służbach, może ona powtórnie złożyć oświadczenie lustracyjne.

Czy kandydujący sędziowie złamali przytaczane przepisy?

Krajowa Rada Sądownictwa na posiedzeniu plenarnym w środę lub najpóźniej w czwartek podejmie ostateczną decyzję w sprawie ich kandydowania. ©?

Czytaj także: Sędzia Żurek zakwestionowany w konkursie do SN

Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie