Koncern Danone zawarł porozumienie z Międzynarodową Unią Pracowników Przemysłu Spożywczego (IUF). Wynika z niego, że w zakładach produkcyjnych tej firmy będzie promowane zatrudnienie na czas nieokreślony jako podstawa zrównoważonej działalności opartej na poszanowaniu praw człowieka, prowadzonej wraz z zaangażowaną, wykwalifikowaną kadrą pracowniczą w środowisku promującym zdrowe relacje pracownicze.
Porozumienie zawarte na szczeblu transgranicznym będzie miało zastosowanie także do polskich pracowników zatrudnionych m.in. w Bieruniu (mleczne produkty świeże), w Żywcu (woda) i w Opolu (Nutricia – produkty dla dzieci). W tych zakładach działa NSZZ „Solidarność", która jest także afiliowana przy Międzynarodowej Unii Pracowników Przemysłu Spożywczego (IUF).
– To ogromny sukces – komentuje Mirosław Nowicki, szef sekretariatu przemysłu spożywczego NSZZ „Solidarność". – Daj Boże, aby także inne firmy poszły w tę stronę – dodaje. Jak podkreśla, trzeba pamiętać, iż niektóre firmy z branży spożywczej musiały zmierzyć się w ostatnich latach z poważnymi aferami dotyczącymi jakości ich produktów. A ta obniżona jakość wynikała też z niestabilnego zatrudnienia pracowników.
Zawarte porozumienie przewiduje, że zatrudnienie na umowie o pracę na czas określony ma być stosowane wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach, szczegółowo uzgodnionych przez władze przedsiębiorstwa i działających w spółce związkowców. Nawet po wydaniu zgody zatrudnienie pracownika na czas określony zamiast bezterminowej umowy będzie możliwe tylko jednorazowo.
Także wyjątkowo ma być możliwe stosowanie tzw. outsourcingu pracowniczego. Gdyby do tego doszło, zewnętrzne firmy usługowe mają zostać zobowiązane do przestrzegania standardów społecznych wynikających z norm międzynarodowych.