Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

McDonald's zdecydował, że w związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem w USA wstrzyma przez następne 21 dni dalsze otwieranie restauracji w kraju.

Aktualizacja: 03.07.2020 13:11 Publikacja: 03.07.2020 11:46

Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

Foto: Bloomberg

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

W Stanach już nadeszła druga fala epidemii. Po raz pierwszy dobowa liczba zakażeń SARS-CoV-2 przekroczyła 50 tys.

Kilka stanów zdecydowało, że w związku z drugą falą zachorowań nie pozwoli na ponowne otwarcie restauracji. Na ponowne otwarcie lokali nie zgadza się New Jersey oraz Nowy Jork, a gubernator Kalifornii Gavin Newsom zalecił restauracjom w kilku hrabstwach by na co najmniej trzy tygodnie zrezygnowały z otwierania lokali dla klientów.

McDonald's rozpoczął otwieranie swoich restauracji w maju - po dwóch miesiącach przerwy, ale stosując się do zasad bezpieczeństwa. W sumie sieć uruchomiła 2 tys. lokali, czyli około 15 wszystkich na terenie USA. Klienci mogli zjeść w restauracji posiłek, pod warunkiem, że zanim usiądą do stołu noszą maseczki ochronne i dezynfekują dłonie wchodząc do lokalu.

W czasie trwania pandemii wszystkie restauracje tej sieci oferujące dania na wynos normalnie funkcjonowały w USA.

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Legendarny szwajcarski nóż ma się zmienić. „Słuchamy naszych konsumentów”
Biznes
Węgrzy chcą przejąć litewskie nawozy. W tle oligarchowie, Gazprom i Orban
Materiał partnera
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Biznes
Kiedy rząd przedstawi strategię wobec AI i metawersum? Rosną naciski firm
Biznes
PFR żąda zwrotu pieniędzy od części firm. Esotiq i Prymus chcą wyjaśnień