Przetwórstwo mięsa uważane jest za branżę szczególnie niebezpieczną ze względu na liczne zagrożenia wypadkowe. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach przy pracy, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia ciała.
Rozpoczęta 30 września 2019 r. podczas Salonu Technologii Mięsnych i Rybnych na Międzynarodowych Targach Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH w Poznaniu kampania Państwowej Inspekcji Pracy „Dobry przepis na bezpieczeństwo" będzie prowadzona w latach 2019-2021. Kampania skierowana jest przede wszystkim do podmiotów, których działalność obejmuje przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcję wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego. W bazie danych PIP i ZUS zidentyfikowano ok. 2,8 tys. podmiotów, których działalność obejmuje przetwórstwo mięsa; ponad 2/3 z nich zatrudnia pracowników.
Na stronie www.bhpnatak.pl będzie można zapoznać się z informacjami o projekcie oraz bezpłatnymi publikacjami dotyczącymi bezpieczeństwa pracy w masarniach i ubojniach. Przekazywane będą informacje o planowanych przez PIP w przedsiębiorstwach przetwórstwa mięsnego kontrolach, jak również o możliwości udziału w programie prewencyjnym. Program ten umożliwia pracodawcy skorzystanie z bezpłatnej pomocy ekspertów PIP i w konsekwencji łatwiejsze dostosowanie zakładu do obowiązującego prawa, a tym samym zapewnienie własnej firmie standardu funkcjonowania w zgodzie z obowiązującymi przepisami.
Przystąpienie do programu poprzedzą szkolenia specjalistyczne, prowadzone przez okręgowe inspektoraty pracy od września 2019 r. Szkolenia przybliżą założenia programu i zasady bezpiecznej pracy przy przetwórstwie mięsa. Omawiany będzie sposób korzystania z „Listy kontrolnej z komentarzem", która umożliwia przedsiębiorcom przeprowadzenie samokontroli warunków pracy.
Uczestnicy szkoleń dowiedzą się także, w jakim terminie powinni dostosować zakład do obowiązujących przepisów i kiedy zostanie przeprowadzona kontrola sprawdzająca. Podczas szkoleń pracodawcy otrzymają bezpłatne specjalistyczne wydawnictwa przygotowane przez PIP: - Masarnia i ubojnia. Lista kontrola z komentarzem - Bezpieczna praca w masarni i ubojni. Poradnik dla pracodawcy.