Kiedy pracodawca zaliczy wydatki na catering do kosztów uzyskania przychodów

Wydatki na catering dla pracowników mogą stanowić dla pracodawcy koszt uzyskania przychodów. Zapewnienie pracownikom posiłków można uznać za przejaw starań pracodawcy o poprawę warunków i atmosfery pracy, a w konsekwencji zwiększania jej wydajności, co ma wpływ na osiągane przychody.

Publikacja: 30.10.2023 02:00

Kiedy pracodawca zaliczy wydatki na catering do kosztów uzyskania przychodów

Foto: Adobe Stock

Koszty uzyskania przychodu są elementem mającym wpływ na dochód podlegający opodatkowaniu. Decydujące znaczenie dla zaliczenia określonych wydatków do kosztów uzyskania przychodów ma związek tych wydatków z prowadzoną działalnością gospodarczą.

Związek wydatków na catering z przychodami

Pozostało 97% artykułu

Treść dostępna jest dla naszych prenumeratorów!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach e-prenumeraty Rzeczpospolitej. Korzystaj z nieograniczonego dostępu i czytaj swoje ulubione treści w serwisie rp.pl i e-wydaniu.

Nieruchomości
Sąd Najwyższy: zasiedzenie działki za miedzą nie dla każdego sąsiada
Praca, Emerytury i renty
Krem z filtrem, walizka i autoresponder – co o urlopie powinien wiedzieć pracownik
Zdrowie
Jak uzyskać pieniądze za błędy medyczne. Odpowiadamy na pytania
Nieruchomości
Większe odległości od działki sąsiada. Jakie zmiany się szykują
Materiał Promocyjny
Mazda CX-5 – wszystko, co dobre, ma swój koniec
Za granicą
Wakacje 2024 z biurem podróży. Jakie mam prawa podczas wyjazdu wakacyjnego?
Materiał Promocyjny
Branża bankowa gorszy okres ma za sobą