Kwietniowy wzrost był dwunastym wzrostem z rzędu. Natomiast majowy wzrost stanowił największy wzrost miesiąc do miesiąca od października 2010 roku. Jest to poziom najwyższy od września 2011 roku.
Autorzy badania FAO piszą, że wzrost w maju odzwierciedlał wzrost cen olejów, cukru i zbóż oraz wzrost cen mięsa i nabiału. W maju 2020 roku indeks był na poziomie 91,0 pkt.
Wyższe ceny są wynikiem odnowienia popytu w niektórych krajach i niska produkcją w innych. Zakłócenia na rynku i podaży spowodowane ograniczeniami w przemieszczaniu się spowodowały lokalne niedobory i wyższe ceny.
Podczas pandemii dostawcy odczuli zakłócenia w produkcji, pracy i transporcie. Rosnąca inflacja oraz drożejąca mocno żywność mogą mieć negatywny wpływ na ożywienie gospodarcze obserwowane w krajach i regionach, które radzą sobie z pandemia i znoszą obostrzenia.
Eksperci od miesięcy ostrzegali, że wysoki popyt i niska produkcja doprowadzą do wzrostu inflacji, gdy gospodarki wyjdą z blokady.