Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.
Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.
Czytaj także: Podatki 2021: ryczałt będzie mogło wybrać więcej firm
Pytał, w jaki sposób ma rozliczyć tego typu opłaty, skoro jest opodatkowany ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Uznał, że jako przychód powinien przyjmować wartość zamówienia pomniejszoną o prowizję pobieraną przez dostawcę.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził jednak, że takie rozliczenie będzie nieprawidłowe. Przychodem ze sprzedaży dań zamawianych przez klientów są kwoty należne od kupującego (zamawiającego) za sprzedaż dań, choćby nie zostały faktycznie otrzymane. Przychody te mogą być pomniejszone o wartość ewentualnych zwróconych zamówień, wartość udzielonych bonifikat i skont (w przypadku ich udzielenia) oraz należny podatek od towarów i usług.