Na ryczałcie nie odliczysz kosztów prowizji

Restaurator nie potrąci opłat dla serwisów zamówieniowych. Jeśli wybrał ryczałt, musi rozliczyć się z całości przychodów.

Publikacja: 17.08.2021 07:19

Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU

Fiskus nie zawsze może dopytywać o PKWiU

Foto: Adobe Stock

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.

Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.

Czytaj także: Podatki 2021: ryczałt będzie mogło wybrać więcej firm

Pytał, w jaki sposób ma rozliczyć tego typu opłaty, skoro jest opodatkowany ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Uznał, że jako przychód powinien przyjmować wartość zamówienia pomniejszoną o prowizję pobieraną przez dostawcę.

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził jednak, że takie rozliczenie będzie nieprawidłowe. Przychodem ze sprzedaży dań zamawianych przez klientów są kwoty należne od kupującego (zamawiającego) za sprzedaż dań, choćby nie zostały faktycznie otrzymane. Przychody te mogą być pomniejszone o wartość ewentualnych zwróconych zamówień, wartość udzielonych bonifikat i skont (w przypadku ich udzielenia) oraz należny podatek od towarów i usług.

Tymczasem wydatki na usługi dostawców służą uzyskiwaniu przez wnioskodawcę przychodów z działalności gospodarczej. Są więc kosztem uzyskania przychodów w rozumieniu art. 22 ust. 1 ustawy o PIT. Jednak zgodnie z art. 12 ust. 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym, podatek pobiera się bez pomniejszania przychodu o koszty jego uzyskania. To oznacza w praktyce, że wnioskodawca nie może uwzględnić w rozliczeniu opłat na rzecz pośredników.

„Przy ustalaniu przychodu, od którego należy obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, nie można pomniejszać wartości zamówienia (należności z tytułu sprzedaży dań) o prowizję pobieraną przez dostawcę" – stwierdził dyrektor KIS.

Numer interpretacji: 0115-KDIT1.4011. 380.2021.2.JG

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych kusi prostą formą i w wielu przypadkach niską stawką. Podatnik powinien jednak przemyśleć wybór tego sposobu rozliczenia, jeśli ponosi wysokie koszty. Fiskus stwierdził w najnowszej interpretacji, że jeśli właściciel restauracji płaci wyspecjalizowanym firmom za dostarczanie potraw klientom, nie odliczy kosztów prowizji.

Sprawa dotyczyła podatnika prowadzącego restaurację, który współpracuje z serwisami świadczącymi usługi dostarczania potraw na zamówienie klientów. Firmy prowadzące te serwisy pobierają 30 proc. prowizji od każdego zamówienia. Przykładowo jeśli klient zamówi potrawę za 100 zł, podatnik otrzymuje realnie tylko 70 zł, a 30 zł trafia do pośrednika. Na koniec miesiąca otrzymuje faktury z kwotą prowizji.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy
Praca, Emerytury i renty
Niepokojące zjawisko w Polsce: renciści coraz młodsi
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Aplikacje i egzaminy
Postulski: Nigdy nie zrezygnowałem z bycia dyrektorem KSSiP