Wydatek ten wynosi co do zasady 1100 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn, gdy ich praca wymaga wysiłku fizycznego. Jeśli praca podczas zmiany roboczej wymaga takiego wydatku energetycznego, to pracownikom trzeba zapewnić posiłek profilaktyczny. W okresie zimowym – trwającym od 1 listopada do 31 marca – te normy są jednak niższe dla osób pracujących na zewnątrz. Dla kobiet limit, po osiągnięciu którego przysługuje prawo do posiłków, ustala się według wydatku energetycznego w wysokości 1000 kcal na zmianę roboczą, a dla mężczyzn – 1500 kcal.
Czytaj także: Okres zimowy - obowiązki pracodawcy wobec pracowników
Wykaz stanowisk
Obowiązek zapewnienia posiłków profilaktycznych dotyczy stanowisk pracy, które pracodawca objął listą uzgodnioną w porozumieniu ze związkami zawodowymi lub po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Takie informacje powinien zawierać regulamin pracy.
Jeśli dane stanowisko znalazło się w takim wykazie, trzeba sprawdzić, czy spełnia ono kryteria wydatku energetycznego. Gdy praca na zewnątrz nie przekracza wskazanych limitów, firma nie musi zapewniać posiłków pracownikom, nawet jeśli są zatrudnieni na stanowiskach wymienionych w wykazie. Jeśli jednak praca wymaga tak dużego wysiłku, to ciepły obiad jest niezbędny codziennie – nawet gdy temperatury na zewnątrz są wiosenne.
Pracodawca może wywiązać się z tego obowiązku, zapewniając zatrudnionym: