Ratownik medyczny zje tylko na własny rachunek

Przedsiębiorca nie zaliczy do podatkowych kosztów faktur za catering. Nawet jeżeli dyżuruje całą dobę.

Publikacja: 24.02.2023 08:33

Ratownik medyczny zje tylko na własny rachunek

Foto: o.s.

Nie można wykonywać usług bez jedzenia i picia, szczególnie jeśli działalność polega na ratowaniu zdrowia i życia innych osób. Te argumenty nie przekonały skarbówki, która nie zgodziła się na rozliczanie w firmowych kosztach wydatków na catering.

O interpretację wystąpił prowadzący jednoosobową działalność ratownik medyczny. Jest kierowcą karetki, pełni trwające nawet 24 godziny dyżury. Odpowiada za cały zespół medyczny oraz pacjentów. Dlatego musi być sprawny, zarówno na umyśle, jak i fizycznie. Niezbędne jest do tego właściwe odżywianie. Spędzając wiele godzin w karetce, nie ma jednak warunków do przyrządzania sobie posiłków. Dlatego korzysta z cateringu. To jedyna możliwość konsumpcji podczas dyżurów.

Czytaj więcej

PIT i ZUS od kart lunchowych dla pracowników

Przedsiębiorca podkreśla, że musi się odżywiać w czasie wykonywania usług. Kilkunastogodzinny post zaburza bowiem prawidłowy osąd sytuacji oraz motorykę mięśniową. Może to spowodować błędną diagnozę pacjenta i w efekcie zagrożenie dla jego zdrowia, a nawet życia.

Czy wydatki na catering można zaliczyć do podatkowych kosztów? Przedsiębiorca twierdzi, że tak. Bez jedzenia nie mógłby wykonywać swoich usług i uzyskiwać przychodów.

Fiskus okazał się jednak nieczuły na te argumenty. Przypomniał, że zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy o PIT do kosztów można zaliczyć wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów (bądź zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów). Zdaniem skarbówki ten warunek nie został w opisanej sprawie spełniony. Każdy musi bowiem spożywać posiłki, niezależnie od rodzaju biznesu. Zakup cateringu jest spełnieniem zwykłych, normalnych potrzeb danej osoby. To wydatek osobisty, związany z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych. Nie można uznać, że został poniesiony w celu uzyskania przychodów z firmy (bądź ich zabezpieczenia). Dlatego przedsiębiorca nie powinien rozliczać go w podatkowych kosztach (interpretacja dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej nr 0114-KDIP3-2.4011.1138.2022.2.MJ).

To nie pierwsze negatywne stanowisko fiskusa w kwestii wyżywienia właściciela firmy. Podobnie było we wcześniejszej interpretacji (nr 0112-KDIL2-2.4011.979.2021. 2.IM) w sprawie prowadzącej własny gabinet dentystki. Ona także musi korzystać z cateringu, bowiem zabiegi często trwają po kilka godzin i nie ma między nimi dłuższych przerw. Dentystka podkreślała, że dzięki zamawianiu gotowych dań ma większy komfort pracy i lepiej wykonuje usługi stomatologiczne. Skutkuje to wyższymi przychodami jej firmy.

Skarbówki jednak to nie przekonało. Jej zdaniem zakup cateringu jest wydatkiem osobistym.

Nie można wykonywać usług bez jedzenia i picia, szczególnie jeśli działalność polega na ratowaniu zdrowia i życia innych osób. Te argumenty nie przekonały skarbówki, która nie zgodziła się na rozliczanie w firmowych kosztach wydatków na catering.

O interpretację wystąpił prowadzący jednoosobową działalność ratownik medyczny. Jest kierowcą karetki, pełni trwające nawet 24 godziny dyżury. Odpowiada za cały zespół medyczny oraz pacjentów. Dlatego musi być sprawny, zarówno na umyśle, jak i fizycznie. Niezbędne jest do tego właściwe odżywianie. Spędzając wiele godzin w karetce, nie ma jednak warunków do przyrządzania sobie posiłków. Dlatego korzysta z cateringu. To jedyna możliwość konsumpcji podczas dyżurów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Sejm rozpoczął prace nad reformą TK. Dwie partie chcą odrzucenia projektów