Szykują się zmiany przepisów w sprawie grzybów. Ministerstwo Zdrowia ma plan

Marnowanie żywności to powszechny problem, który istnieje również w Polsce. W związku z tym Ministerstwo Zdrowia chce zmienić przepisy dotyczące handlu. Regulacje mają obejmować sprzedaż i przechowywanie grzybów. Jaki jest plan resortu?

Publikacja: 26.09.2024 06:05

Przepisy dotyczące sprzedaży grzybów już niedługo mogą się zmienić

Przepisy dotyczące sprzedaży grzybów już niedługo mogą się zmienić

Foto: Adobe Stock

W naszym kraju marnuje się około 5 mln ton żywności rocznie. Ministerstwo chce ograniczyć te liczby, a jednym ze sposobów ma być zmiana regulacji dotyczących handlu grzybami. Resort chce, aby nowe zasady były zbliżone do tych, jakie dotyczą warzyw i owoców.

Branża grzybiarska narzeka na obecne przepisy

Według przedstawicieli branży grzybiarskiej przepisy dotyczące sprzedaży grzybów nie odpowiadają realiom rynku. Obecnie sprzedawcy muszą posiadać atest potwierdzający bezpieczeństwo, wystawiany przez uprawnionych grzybiarzy lub klasyfikatorów. Zadaniem ekspertów jest potwierdzenie, że w dniu wydawania atestu grzyby pochodziły z konkretnego gatunku, nie budziły zastrzeżeń i nadawały się do obrotu oraz przetwórstwa. Jednocześnie atest wymaga, aby grzyby były przechowywane w temperaturze do 10 stopni Celsjusza, maksymalnie przez 48 godzin. Po upływie tego czasu muszą zostać wycofane ze sprzedaży.

Sprzedawcy podkreślają, że wyżej opisane zasady nie odpowiadają nowoczesnym metodom pakowania, transportu i składowania. Od czasu wprowadzenia wzoru atestu do użytku doszło w tym zakresie do wielu zmian. Aktualnie wszystko odbywa się w warunkach chłodniczych w taki sposób, aby jakość i trwałość produktów zostały zachowane. Grzyby mogą być zatem z powodzeniem przechowywane dłużej niż 48 godzin.

Czytaj więcej

Ile można zarobić na kasztanach? Rusza sezon skupu w całym kraju

Nowe przepisy dotyczące handlu grzybami. Co się zmieni?

Ministerstwo Zdrowia, w odpowiedzi na postulaty branży grzybiarskiej, chce zreformować przepisy i wzór atestu, przenosząc odpowiedzialność za jakość grzybów na sprzedawców. Choć zgodność gatunkowa i cechy organoleptyczne byłyby nadal oceniane przez ekspertów, sprzedawcy mają odpowiadać za właściwe przechowywanie i sprzedaż. Resort chce zatem wycofać się z wymogów dotyczących okresu i warunków przechowywania, które obowiązują w tym momencie. Jakie korzyści wynikałyby z tych zmian? Jak podaje Ministerstwo Zdrowia, pozwoliłoby to na ograniczenie marnotrawstwa żywności, bowiem sprzedawcy nie musieliby wyrzucać grzybów, gdy minie termin ważności atestu. To handlarze podejmowaliby decyzję o tym, czy przysmaki nadają się na sprzedaż.

Podobne zasady dotyczą obecnie handlu świeżymi owocami i warzywami. Podczas oceny przydatności do sprzedaży pod uwagę bierze się ich charakterystykę organoleptyczną. Nowe przepisy miałyby również ułatwić logistykę towarów.

Czytaj więcej

Czy zbieranie w lesie drewna na opał jest legalne?

Jak sprawdzić bezpieczeństwo grzybów?

Sanepid ostrzega, aby grzyby kupować wyłącznie w sklepach i na targowiskach. Handel przydrożny tymi przysmakami jest zakazany. Osoby, które zaopatrują się w grzyby z niewiadomego źródła, sporo ryzykują, bowiem spożycie niektórych gatunków jest śmiertelne. Chcąc upewnić się co do tego, czy dany gatunek jest jadalny, warto udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznej. Takie placówki znajdują się w mniejszych i większych miastach w całej Polsce. Porada jest bezpłatna. Obecnie do sprzedaży w naszym kraju dopuszczone są 72 gatunki grzybów. Jak podaje polsatnews.pl, atest zezwalający na sprzedaż jest wydawany w momencie, gdy w badanym zbiorze znajdują się okazy jednego gatunku, grzyby są nierozdrobione, nie zawierają pleśni, żywych larw lub kanalików po larwach oraz mają odpowiednio niską ilość zanieczyszczeń organicznych i mineralnych. Warto pamiętać, że klient ma prawo zażądać od handlarza okazania dokumentów uprawniających do sprzedaży.

Czytaj więcej

W tych miejscach nie wolno zbierać grzybów. Za złamanie zakazu grożą surowe kary

Osoby, które samodzielnie zbierają grzyby, powinny z kolei pamiętać, że obowiązują pewne ograniczenia. Grzybobranie jest zakazane w parkach narodowych, rezerwatach przyrody, terenach wojskowych, na uprawach do 4 m wysokości, w ostojach zwierzyny oraz w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych. Za niedostosowanie się do tych wymogów grozi mandat w wysokości 500 zł. Zabronione jest również zbieranie gatunków będących pod ochroną. W tym przypadku kara może być znacznie wyższa i wynieść nawet 5 tys. zł. 

W naszym kraju marnuje się około 5 mln ton żywności rocznie. Ministerstwo chce ograniczyć te liczby, a jednym ze sposobów ma być zmiana regulacji dotyczących handlu grzybami. Resort chce, aby nowe zasady były zbliżone do tych, jakie dotyczą warzyw i owoców.

Branża grzybiarska narzeka na obecne przepisy

Pozostało 93% artykułu
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Materiał Promocyjny
BaseLinker uratuje e-sklep przed przestojem
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Spadki i darowizny
Jak przepisać mieszkanie na dziecko? Trzy sposoby. Mniej i bardziej kosztowne
Prawo dla Ciebie
Nowy obowiązek dla właścicieli psów i kotów. Znamy szacowany koszt
Edukacja i wychowanie
Ferie zimowe 2025 później niż zazwyczaj. Oto terminy dla wszystkich województw