Jest wiele smacznych, choć niezdrowych produktów spożywczych. Często masz przed sobą słodycze, ciastka czy cukierki, innym razem deskę pełną pysznych, tłustych serów, a masz ochotę tylko na frytki i pączki. Tęsknisz za nimi, czujesz ich smak, tylko te dwie potrawy chciałbyś jeść. Cóż, za tą chęć, nie do pokonania, najprawdopodobniej odpowiada twój mózg.
Badania opublikowane w piśmie „Cell Metabolism” wykazały, że żywność łącząca zarówno tłuszcz jak i węglowodany jest bardziej ceniona przez nasz mózgowy system nagrody, w przeciwieństwie do żywności zawierającej tylko jeden ze składników dostarczających energii.
Badanie polegało na skanowaniu mózgu 206 dorosłych ochotników. W trakcie skanowania pokazywano im zdjęcia przekąsek, które zawierały cukier, tłuszcz lub kombinację obu składników. Następnie urządzono licytację, w trakcie której uczestnicy mogli kupować różne produkty spożywcze. Okazało się, że uczestnicy są gotowi wydać więcej na te, które łączą w sobie tłuszcze i węglowodany.
Naukowcy twierdzą, że nasze mózgi wydają się szacować, ile kalorii jest w żywności, pomagając regulować zapotrzebowanie energetyczne. Jednak wybór między tłuszczami, a węglowodanami wydaje się sprawiać temu systemowi problem. „Nasze badania pokazują, że gdy oba składniki odżywcze są połączone, mózg wydaje się przeceniać wartość energetyczną żywności” - mówi Dana Small, z Yale University.
Nasze preferencje dla tych składników pokarmowych mogą wynikać z tego, że tłuszcze i węglowodany rzadko występują w przyrodzie w formie skojarzonej. Wyjątkiem jest mleko matki, które pozwala na szybki rozwój niemowląt, jednocześnie ucząc je odruchu ssania co jest niezbędne by przeżyć.