W upalne dni firma musi zagwarantować podległym pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych napoje. Tak wskazuje art. 232 kodeksu pracy. Ich rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
Konieczność zapewnienia zimnych napojów powstaje wobec osób pracujących na otwartej przestrzeni, gdy temperatura powietrza przekracza 25oC. Jeśli zatrudnieni wykonują zadania w pomieszczeniu, obowiązek ten aktualizuje się, gdy temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC (§ 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów; DzU z 1996 r. nr 60, poz. 279). Tym samym zainstalowanie w zamkniętych pomieszczeniach klimatyzatorów i zapewnienie w ten sposób temperatury nieprzekraczającej 28°C powoduje, że pracodawca nie musi zapewniać pracownikom zimnych napojów.
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, a także szczegółowe zasady ich wydawania ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli w firmie nie działa żadna organizacja związkowa, sprawy te ustala pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników (§ 5 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).
Pracodawca sam natomiast określa rodzaj napojów nieodpłatnie udostępnianych pracownikom. Mogą to być np. soki, woda mineralna, kompot czy zimna kawa.
Przepisy prawne nie precyzują, jaką ilość napojów chłodzących należy zapewnić podwładnym. Musi to być jednak ilość zaspokajająca potrzeby pracowników (§ 4 ust. 2 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów).