fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Covid-19

COVID-19: Brak witaminy D groźniejszy niż podeszły wiek

stock.adobe.com
Deficyt witaminy D zwiększa o 77 proc. ryzyko zakażenia się COVID-19 - wynika z badania opublikowanego na łamach "JAMA Network Open".

W opisanym badaniu wzięło udział 500 osób. Jedna na cztery miała mniejszy od optymalnego poziom witaminy D w organizmie.

Spośród osób, które miały deficyt witaminy D, 22 proc. zakaziło się koronawirusem. Z kolei u badanych z odpowiednim poziomem witaminy D w organizmie koronawirusem zakaziło się 12 proc. osób.

Badanie przeprowadzone między 3 marca a 10 kwietnia wykazało, iż o ile deficyt witaminy D zwiększa ryzyko zakażenia się koronawirusem o 77 proc. podczas gdy podeszły wiek - jedynie o 6 proc.

- Jest wiele dowodów z wielu źródeł, że witamina D może zwiększać odporność - mówi dr David O. Meltzer, profesor medycyny z Uniwersytetu Chicago.

- Witamina D może także chronić przed rozległym stanem zapalnym, które jest wyzwaniem przy ostrym przebiegu COVID-19 - dodał dr Meltzer.

Źródłem witaminy D są m.in. niektóre ryby (np. łosoś), jajka, mleko i inny nabiał.

Regularne przebywanie na słońcu również zwiększa poziom witaminy D.

Dr Meltzer podkreśla, że w związku z powszechnym deficytem witaminy D w społeczeństwie zażywanie suplementów zawierających witaminę D może zredukować prawdopodobieństwo wystąpienia COVID-19.

Źródło: UPI.com
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA