Sprzedaż gotowych dań fast food na wynos - jaka stawka VAT

Sprzedaż gotowych dań fast food zarówno z dostawą do klienta, jak i w lokalu stanowi dostawę towaru, która podlega 5-proc. VAT.

Publikacja: 13.10.2015 08:19

Sprzedaż gotowych dań fast food na wynos - jaka stawka VAT

Foto: 123RF

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi rozstrzygnął w interpretacji, jak rozliczyć sprzedaż gotowych posiłków.

Z pytaniem zwrócił się przedsiębiorca prowadzący dwa punkty gastronomiczne. W obydwu sprzedaje m.in. hot dogi, hamburgery, zapiekanki, frytki i pizzę, czyli wyroby przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Jedzenie przygotowuje na miejscu ze składników nabywanych od różnych dostawców. Posiłki albo są dostarczane do klienta na jego zamówienie, albo sprzedawane w lokalu do konsumpcji poza lokalem. Klienci mają możliwość spożycia ich na terenie lokalu, ale bez obsługi kelnerskiej.

Przedsiębiorca zapytał, czy prowadzona przez niego działalność stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy VAT i podlega opodatkowaniu 5-proc. VAT zamiast 8-proc.

Dyrektor Izby Skarbowej uznał, że zarówno sprzedaż gotowych wyrobów w lokalu, jak i posiłków z dostawą do klienta stanowi dostawę towarów, a nie świadczenie usług. To dlatego, że konsumenci nie oczekują dodatkowych świadczeń ani nie mają zapewnionej obsługi kelnerskiej. Dostawa jest w tym przypadku czynnością pomocniczą. Klient nie zamawia bowiem usługi transportowej żadnego towaru, lecz nabywa konkretny posiłek.

Klienci spożywający gotowe posiłki w lokalu nie mają obsługi kelnerskiej, informacja o produktach znajduje się na tablicy, nie jest podawane menu. Klienci mogą liczyć jedynie na otrzymanie gotowych posiłków, poddanych obróbce termicznej, i na ewentualną szybką konsumpcję na miejscu.

Na tej podstawie dyrektor izby uznał, że nie jest to działalność restauracyjna, która stanowiłaby świadczenie usług i byłaby opodatkowana 8-proc. VAT. W opisanym przykładzie mamy natomiast do czynienia z kompleksową dostawą towarów. W konsekwencji sprzedaż tych towarów jest opodatkowana 5-proc. VAT.

Numer interpretacji: IPTPP3/4512 -259/15-4/BM

Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi rozstrzygnął w interpretacji, jak rozliczyć sprzedaż gotowych posiłków.

Z pytaniem zwrócił się przedsiębiorca prowadzący dwa punkty gastronomiczne. W obydwu sprzedaje m.in. hot dogi, hamburgery, zapiekanki, frytki i pizzę, czyli wyroby przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji. Jedzenie przygotowuje na miejscu ze składników nabywanych od różnych dostawców. Posiłki albo są dostarczane do klienta na jego zamówienie, albo sprzedawane w lokalu do konsumpcji poza lokalem. Klienci mają możliwość spożycia ich na terenie lokalu, ale bez obsługi kelnerskiej.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy
Praca, Emerytury i renty
Niepokojące zjawisko w Polsce: renciści coraz młodsi
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Aplikacje i egzaminy
Postulski: Nigdy nie zrezygnowałem z bycia dyrektorem KSSiP