Geny mają wpływ, ale epidemię otyłości wywołała dieta

Od 1975 roku trzykrotnie wzrósł odsetek dorosłych osób na całym świecie, które są otyłe. Zmiany spowodowane są głównie przez zmiany diety i brak ruchu, jednak geny również odgrywają rolę - twierdzą naukowcy.

Aktualizacja: 05.07.2019 06:33 Publikacja: 04.07.2019 21:43

Geny mają wpływ, ale epidemię otyłości wywołała dieta

Foto: Pixabay

Miara otyłości obliczana jest na podstawie Body-Mass Index (BMI). Przeliczany jest współczynnik wagi i wzrostu.

Wskaźnik BMI wynoszący od 25 do 30 oznacza nadwagę. Wyższy wynik to otyłość, która jest głównym czynnikiem ryzyka zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Wśród osób, które genetycznie są narażone na szybkie przybieranie wagi, niezdrowy styl życia spowodował spotęgowanie problemu.

W latach 70. liczba dorosłych osób, których BMI było na poziomie 30 lub wyższym wynosiła około 4 proc. W 2016 roku roku było to już 11 proc. w przypadku mężczyzn i 15 proc. w przypadku kobiet - wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia.

Obecnie około dwóch miliardów ludzi powyżej 18. roku życia ma wskaźnik BMI powyżej 25. Stanowi to 39 proc. wszystkich dorosłych. 700 mln z nich jest otyłych.

Problem otyłości jeszcze bardziej dotyka dzieci. W 1975 roku było to zaledwie 4 proc., a w 2016 roku było to ponad 18 proc.

Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego przeanalizowali wyniki prawie 120 tys. osób, których wzrost i waga były regularnie kontrolowane między 1963 a 2008 rokiem.

Badani zostali podzieleni na pięć grup w zależności od ich genetycznej podatności do bycia otyłym. Porównując dwie najbardziej rozbieżne grupy i stwierdzono m.in., że 35-letni mężczyźni narażeni na szybsze przybieranie masy ciała, byli już w połowie lat 60. ciężsi od mężczyzn w tym samym wieku, którzy na nadwagę narażeni nie byli. Po 40 latach różnica ta się podwoiła. Wśród kobiet trend jest podobny.

- Predyspozycje genetyczne sprawił, że 35-letni mężczyzna o średnim wzroście był 3,9 kg cięższy niż mężczyzna w tym samym wieku, który był "genetycznie chroniony" - mówi Maria Brandkvist.

- Obecnie różnica wynosi ponad 6,8 kg. Dodatkowo jego waga zwiększa się o 7,1 kg z powodu funkcjonowania w "otyłym środowisku" - dodała.

- Nadwaga wynosząca 13,9 kg jest spowodowana głównie dzisiejszym niezdrowym trybem życia. Wpływ ma również to, jak geny reagują na otoczenie - uważa badaczka.

Miara otyłości obliczana jest na podstawie Body-Mass Index (BMI). Przeliczany jest współczynnik wagi i wzrostu.

Wskaźnik BMI wynoszący od 25 do 30 oznacza nadwagę. Wyższy wynik to otyłość, która jest głównym czynnikiem ryzyka zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”