Uproszczenie formalności dla podatników akcyzy to treść projektu zmiany ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Finansów.
Rewolucyjna wręcz zmiana zajdzie w opodatkowaniu ubytków w produkcji wina i piwa. Dziś ustawa o akcyzie określa górne pułapy takich strat, a każdy browar czy wytwórnia wina ustalają konkretne normy z władzami skarbowymi. Takie przepisy są obliczone m.in. na wyeliminowanie niekontrolowanej sprzedaży tych alkoholi, pozyskiwanych pod pozorem ubytków. Jednak regulacje są na tyle restrykcyjne, że nawet ubytki wody używanej na wstępnym etapie produkcji piwa bywają opodatkowane, a browary płacą kwoty idące nawet w miliony złotych.
Przedsiębiorcy już w 2013 r. wskazali, że takie rozwiązania są niezgodne z europejską dyrektywą akcyzową (2008/118/WE), i złożyli skargę do Komisji Europejskiej. Jednak nowy projekt pozwoli zapewne uniknąć sporu z Brukselą. Zakłada on bowiem, że nie będzie limitu ubytków, o ile podatnik udowodni ich naturalny charakter wynikający z właściwości wyrobów.
– Zmiana tych przepisów oszczędzi sporów między podatnikami a administracją skarbową – uważa doradca podatkowy Szymon Parulski.
Wspomniane przez eksperta spory sięgnęły nawet Trybunału Sprawiedliwości UE, który w 2014 r. wydał wyrok korzystny dla firmy Asprod (C313/14).