Fiskus chce VAT od fast foodów

Skarbówka zaleca korektę rozliczeń przedsiębiorcom z branży gastronomicznej.

Aktualizacja: 06.06.2017 12:28 Publikacja: 06.06.2017 07:46

Fiskus chce VAT od fast foodów

Foto: 123rf.com

Posiłki, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, powinny być opodatkowane 8 proc. VAT. Placówki gastronomiczne stosujące przy ich sprzedaży 5-proc. stawkę podatku muszą skorygować rozliczenie. Tak wynika z komunikatu Ministerstwa Finansów zamieszczonego na stronie internetowej resortu.

Ostrzega w nim przedsiębiorców, którzy nie zastosowali się do wydanej w zeszłym roku interpretacji ogólnej (nr PT1.050.3.2016.156). Dotyczyła ona zasad naliczania podatku na takie produkty jak hot dogi, zapiekanki czy burgery.

Wiele firm stosowało przy ich sprzedaży 5-proc. stawkę VAT. Zdaniem Ministerstwa Finansów nieprawidłowo. Zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług powinny naliczać, co do zasady, 8 proc. podatek. Decydujące jest to, czy sprzedawane produkty są zapakowane bądź zamrożone z przeznaczeniem do późniejszego spożycia, czy też są w pełni przygotowane i serwowane na miejscu.

Ministerstwo Finansów podkreśliło, że na sposób klasyfikowania sprzedaży nie ma wpływu, czy produkty oferowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna lub frytki razem z napojem). Dla dokonania prawidłowej klasyfikacji według PKWiU nie ma również znaczenia to, czy punkty sprzedaży znajdują się w ogólnodostępnym miejscu, czy są tam stoliki, krzesła, naczynia, sztućce, toalety, szatnia i inne udogodnienia typu klimatyzacja czy ogrzewanie. A także to, czy produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos (np. pakowane w bibułki bądź tekturowe pudełka).

Po wydaniu interpretacji ogólnej skarbówka zabrała się do sprawdzania rozliczeń przedsiębiorców. Jak wynika z odpowiedzi na interpelację poselską nr 8496, do końca 2016 r. urzędy przeprowadziły w tej sprawie 32 kontrole. I wykryły uszczuplenia podatkowe na ponad 11 mln zł (pisaliśmy o tym w „Rzeczpospolitej" z 13 lutego br.).

Teraz Ministerstwo Finansów zaleca, aby przedsiębiorcy działający w branży gastronomicznej przeanalizowali swoje rozliczenia i sprawdzili, czy są zgodne z ubiegłoroczną interpretacją ogólną. Jeśli okaże się, że stosowali nieprawidłową stawkę VAT, powinni złożyć korekty deklaracji.

Posiłki, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, powinny być opodatkowane 8 proc. VAT. Placówki gastronomiczne stosujące przy ich sprzedaży 5-proc. stawkę podatku muszą skorygować rozliczenie. Tak wynika z komunikatu Ministerstwa Finansów zamieszczonego na stronie internetowej resortu.

Ostrzega w nim przedsiębiorców, którzy nie zastosowali się do wydanej w zeszłym roku interpretacji ogólnej (nr PT1.050.3.2016.156). Dotyczyła ona zasad naliczania podatku na takie produkty jak hot dogi, zapiekanki czy burgery.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Sejm rozpoczął prace nad reformą TK. Dwie partie chcą odrzucenia projektów