Nowa ustawa winiarska: jasne reguły opodatkowania akcyzą

Nowa ustawa winiarska powinna być spójna z akcyzową, nie powinno dochodzić do dyskryminowania produkcji z krajowych surowców – uważają wytwórcy.

Publikacja: 12.10.2020 07:35

Nowa ustawa winiarska: jasne reguły opodatkowania akcyzą

Foto: Adobe Stock

Trwają prace na nową ustawą o wyrobach winiarskich. Ma zapewnić m.in. jasne reguły opodatkowania ich akcyzą. Wprawdzie nie zmienia stawek akcyzowych, ale porządkuje definicje różnych wyrobów.

Może to mieć znaczenie dla niektórych wyrobów fermentowanych, zwłaszcza tych wzmacnianych spirytusem. Bywały one przez władze celne traktowane jako wyroby spirytusowe albo tzw. wyroby pośrednie, podlegające wyższym stawkom tego podatku niż np. wino czy cydr.

Czytaj także:

Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich

Konieczność jasnych reguł traktowania różnych wyrobów podkreślała w trakcie konsultacji projektu Polska Rada Winiarstwa. Firmy zrzeszone w tej organizacji zwracają uwagę także na dzisiejsze niejasności w traktowaniu win wyprodukowanych z krajowych owoców.

– Rozpoczynając produkcję, musimy mieć pewność, że po zachowaniu wszystkich zasad określonych w przepisach wyprodukowany wyrób będzie obciążony konkretną stawką podatku akcyzowego – tłumaczy Anna Kalinowska, dyrektor ds. produkcji i inwestycji w firmie Henkell Freixenet Polska.

Dzisiaj produkt winiarski wytworzony w zgodzie z polską ustawą winiarską na bazie jabłek, gruszek, wiśni, porzeczek może pod względem akcyzowym zostać zakwalifikowany jako spirytusowy.

– Dla wyrobów produkowanych na bazie winogron takie ryzyko nie istnieje, bo zawsze będą uznane za produkty winiarskie. Przepisy obejmujące ich produkcję i klasyfikację są zharmonizowane i klarowne – mówi Anna Kalinowska.

Zdaniem Magdaleny Zielińskiej, prezes Polskiej Rady Winiarstwa, projekt wychodzi wprawdzie naprzeciw rozwiązaniu tego problemu, jednak zapisy wymagają jeszcze dopracowania.

– Liczymy zatem na współpracę Ministerstwa Rolnictwa z Ministerstwem Finansów – mówi Magdalena Zielińska.

Z kolei producenci cydru mają nie tylko postulat ułatwienia dla różnych jego gatunków, ale także sugestię praktyczną, aby uwolnić ich wyroby od znakowania banderolami akcyzowymi. „Wpłynie to na zmniejszenie uciążliwości dla producentów i będzie zachętą do uruchamiania nowych działalności opartych na ustawie winiarskiej" – napisało w swojej opinii Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru.

Etap legislacyjny: przed przyjęciem przez Radę Ministrów

Trwają prace na nową ustawą o wyrobach winiarskich. Ma zapewnić m.in. jasne reguły opodatkowania ich akcyzą. Wprawdzie nie zmienia stawek akcyzowych, ale porządkuje definicje różnych wyrobów.

Może to mieć znaczenie dla niektórych wyrobów fermentowanych, zwłaszcza tych wzmacnianych spirytusem. Bywały one przez władze celne traktowane jako wyroby spirytusowe albo tzw. wyroby pośrednie, podlegające wyższym stawkom tego podatku niż np. wino czy cydr.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy
Praca, Emerytury i renty
Niepokojące zjawisko w Polsce: renciści coraz młodsi
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Aplikacje i egzaminy
Postulski: Nigdy nie zrezygnowałem z bycia dyrektorem KSSiP