Otwarcie pierwszej podwodnej restauracji w Europie

Na północnym wybrzeżu Norwegii już dzisiaj otwarta zostanie pierwsza podwodna restauracja w Europie. Zaprojektowany przez popularną, norweską firmę architektoniczną Snohetta lokal, będzie miał trzy piętra i szerokie na 10 metrów panoramiczne okno, przez które będzie można podziwiać morską florę i faunę.

Aktualizacja: 20.03.2019 09:53 Publikacja: 20.03.2019 09:36

Under, pierwszy w Europie podwodny lokal gastronomiczny znajduje się na północnym wybrzeżu Norwegii i od kilku miesięcy budzi wielkie zainteresowanie turystów z całego świata.

Celem pomysłodawców restauracji było połączenie najlepszych elementów Norwegii. - Przyciągniemy turystów z całego świata. To jest naszym celem. Mam nadzieję i wierzę, że będzie to początek nowej ery w branży turystycznej - powiedział jeden z pomysłodawców restauracji, Gaute Ubostad. 

Dziś, 20 marca 2019 roku, restauracja Under otwarta zostanie dla przyjaciół oraz rodziny właścicieli lokalu. Pierwsi klienci z zewnątrz restaurację będą mogli odwiedzić już na początku kwietnia. 

Restaurację Under zaprojektowała popularna norweska firmę architektoniczna Snoehetta. Jak podkreśla jeden z jej pracowników, Traedal Thorsen, konstrukcja jest wytrzymała na tyle, że „przetrwa nawet falę stulecia”

Jak pisze Reuters, w restauracji zmieści się 40 gości. Lokal będzie miał trzy piętra i szerokie na 10 metrów panoramiczne okno, przez które będzie można podziwiać morską florę i faunę. Menu oparte jest na lokalnych potrawach, głównie owocach morza. 

Za 18 dań z karty Under trzeba będzie zapłacić ponad 1600 złotych. Jak zaznaczają właściciele lokalu, ich celem jest, aby połowa gości restauracji, zatrzymała się również w hotelu, który znajduje się w jej pobliżu. 

Under, pierwszy w Europie podwodny lokal gastronomiczny znajduje się na północnym wybrzeżu Norwegii i od kilku miesięcy budzi wielkie zainteresowanie turystów z całego świata.

Celem pomysłodawców restauracji było połączenie najlepszych elementów Norwegii. - Przyciągniemy turystów z całego świata. To jest naszym celem. Mam nadzieję i wierzę, że będzie to początek nowej ery w branży turystycznej - powiedział jeden z pomysłodawców restauracji, Gaute Ubostad. 

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Korei Południowej grozi załamanie rynku wewnętrznego. Kraj się wyludnia
Społeczeństwo
Chińczycy wysłali sondę kosmiczną na "ciemną stronę Księżyca"
Społeczeństwo
Hamas uwiódł studentów w USA
Społeczeństwo
Arizona: Spór o zakaz aborcji z czasów wojny secesyjnej. Jest decyzja Senatu
Społeczeństwo
1 maja we Francji spokojniejszy niż rok temu. W Paryżu raniono 12 policjantów