Reklama

Polska żywność może zyskać na eksporcie

Spodziewany wzrost populacji na świecie doprowadzi skoku popytu. To grozi podwyżkami cen, ale daje też szanse na dalszy wzrost eksportu z naszego kraju.

Aktualizacja: 01.11.2015 07:23 Publikacja: 01.11.2015 07:00

Polska żywność może zyskać na eksporcie

Foto: 123rf.com

– Od czasu ostatniego kryzysu finansowego ceny żywności w wielu państwach rosną szybciej niż dochody, co ogranicza siłę nabywczą konsumentów – mówi Dariusz Pietras, dyrektor na region Europy Środkowej i Wschodniej w firmie Elanco, czołowym graczu globalnego rynku farmacji weterynaryjnej. – Z danych Eurostatu wynika, że ponad 20 mln gospodarstw, czyli ponad 10 proc. całej populacji unijnej, może pozwolić sobie na pełnowartościowy posiłek tylko co drugi dzień. Z przygotowanego przez Elanco raportu na temat bezpieczeństwa żywnościowego w Europie wynika, że w kryzysowych latach 2007–2013 wzrost cen składników tradycyjnych potraw był najbardziej widoczny w Wielkiej Brytanii. Dochody wzrosły tam o 9 proc., a składniki brytyjskiego śniadania, m.in. bekon i jajka, zdrożały o 31 proc.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama