Więcej pieniędzy w portfelach Polaków może zahamować ekspansję drobiu

Więcej pieniędzy w portfelach Polaków może zahamować ekspansję drobiu. Powinna skorzystać wieprzowina.

Aktualizacja: 11.05.2016 23:14 Publikacja: 11.05.2016 20:39

Program 500+ przełoży się na wzrost konsumpcji, w tym na spożycie mięsa czerwonego, które jest droższe niż drób – uważa Dariusz Formela, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.

W ostatnich latach, m.in. ze względu na niższe ceny, mięso drobiowe odbierało krajowy rynek głównie wieprzowinie. Jeszcze w 2011 r. jego udział w łącznym spożyciu mięsa w Polsce wynosił ok. 34 proc. W ubiegłym roku było to blisko 38 proc. W tym samym czasie udziały wieprzowiny stopniały z 58 proc. do 53 proc.

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora
Przemysł spożywczy
Skuteczna „koniakowa dyplomacja” Francji