Omawiając skutki podatkowe sezonowego podejmowania aktywności gospodarczej przez mieszkańców miejscowości wypoczynkowych, nie sposób nie odnieść się także do usług wyżywienia świadczonych letnikom. Możliwość korzystania z tzw. domowych posiłków cieszy się zainteresowaniem i to nie tylko wśród osób wynajmujących pokoje w prywatnych domach lub obiektach agroturystycznych, dla których gospodarze przygotowują posiłki. Jak zatem rozliczyć się z fiskusem z dochodów ze sprzedaży domowych obiadów?
Zasada powszechności opodatkowania (art. 9 ust. 1 ustawy o PIT) przewiduje, że opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wskazanych w tym przepisie jako zwolnione od podatku, a także dochodów, w stosunku do których na podstawie ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT, który przewiduje zwolnienie od podatku dochodów uzyskiwanych z tytułu wynajmu pokoi gościnnych w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwie rolnym osobom przebywającym na wypoczynku, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu. Zwolnienie to odnosi się również do dochodów uzyskanych z tytułu wyżywienia takich osób. Korzystanie z tego zwolnienia z PIT w zakresie świadczonych usług gastronomicznych wymaga zatem łącznego spełnienia wszystkich warunków pozwalających na korzystanie ze zwolnienia z tytułu wynajmu pokoi gościnnych. Jeśli zatem przykładowo:
- liczba wynajmowanych pokoi przekroczy pięć albo
- usługi wynajmu pokoi lub usługi wyżywienia będą świadczone na rzecz innych osób niż przebywające na wypoczynku, albo
- usługi gastronomiczne będą świadczone na rzecz szerszego grona osób niż wskazane w przepisie,