Z tego artykułu się dowiesz:
- Jakie czynniki wpłynęły na wzrost eksportu żywności z UE?
- Dlaczego kakao stało się istotnym elementem eksportu Unii Europejskiej?
- Które kraje są głównymi producentami surowego kakao na świecie?
- Jakie były zmiany w wartościach eksportu produktów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2025 roku?
Eurostat, czyli unijny urząd statystyczny, co miesiąc publikuje dane o handlu zagranicznym Unii Europejskiej. W opublikowanym w środę raporcie na temat handlu produktami rolno-spożywczymi widać, że imponujący wzrost, bo aż o 38 proc., zaliczyła kategoria „napojów”, czyli łącznie kakao, kawa, herbata i przyprawy. Kakao osiąga tak wysokie ceny, że – jak już opisywaliśmy już w „Rz” – kartele przemycają je z Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ghany , jak narkotyki.
Skąd znaczenie kakao dla eksportu z UE? Producenci z krajów UE najpierw importują ogromne ilości ziaren kakaowych, masła czy proszku kakaowego, a następnie produkują z nich czekolady, wyroby cukiernicze, kosmetyki i sprzedają gotowe towary. Głównymi producentami surowego kakao są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Kamerun. Jest to też świetny przykład powszechnego w rolnictwie zjawiska, gdy przetwórstwo surowca, jego prażenie, mielenie, produkcja gotowych wyrobów przynosi więcej zysku niż handel samym surowcem.
Według najświeższych danych z 24 września, w pierwszym półroczu 2025 r. kraje UE zarobiły 118,7 mld euro na eksporcie żywności i surowców rolnych, czyli o 2,6 proc. więcej w porównaniu do pierwszego półrocza ubiegłego roku. Jednak w samym czerwcu 2025 r. odnotowano 19 mld euro, co oznacza spadek o 4 proc. wobec maja 2025 r.
Czytaj więcej
Kakao robi się tak cenne, że przestępcy przemycają je z Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ghany — dwó...