Kakao staje się surowcem cennym jak złoto

Światowy rynek kakao rośnie z roku na rok i w 2026 r. ma osiągnąć wartość 13,5 mld dol. W ciągu ostatniego roku cena tego surowca poszła w górę o 10 proc.

Publikacja: 30.09.2022 03:00

Suszone ziarna kakao

Suszone ziarna kakao

Foto: Bloomberg

1 października przypada światowy dzień kakao. Data ta zbiega się z początkiem największego w ciągu roku zbioru tego surowca, tzw. zbioru głównego, który trwa do kwietnia. W tym czasie pozyskuje się ok. 70 proc. rocznej produkcji kakao. Przesunięcie względem najcieplejszych miesięcy w naszej szerokości geograficznej wynika z faktu, że kakao jest uprawiane w rejonach tropikalnych o gorącym klimacie, a więc w państwach położonych w strefie pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Największymi jego producentami są kraje Afryki (m.in. Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Kamerun, Nigeria, Uganda), Ameryki Południowej (Brazylia, Dominikana, Kolumbia, Ekwador, Peru) i Azji (m.in. Indonezja).

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników