Kakao staje się surowcem cennym jak złoto

Światowy rynek kakao rośnie z roku na rok i w 2026 r. ma osiągnąć wartość 13,5 mld dol. W ciągu ostatniego roku cena tego surowca poszła w górę o 10 proc.

Publikacja: 30.09.2022 03:00

Suszone ziarna kakao

Suszone ziarna kakao

Foto: Bloomberg

1 października przypada światowy dzień kakao. Data ta zbiega się z początkiem największego w ciągu roku zbioru tego surowca, tzw. zbioru głównego, który trwa do kwietnia. W tym czasie pozyskuje się ok. 70 proc. rocznej produkcji kakao. Przesunięcie względem najcieplejszych miesięcy w naszej szerokości geograficznej wynika z faktu, że kakao jest uprawiane w rejonach tropikalnych o gorącym klimacie, a więc w państwach położonych w strefie pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Największymi jego producentami są kraje Afryki (m.in. Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Kamerun, Nigeria, Uganda), Ameryki Południowej (Brazylia, Dominikana, Kolumbia, Ekwador, Peru) i Azji (m.in. Indonezja).

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego