- Japonia to kierunek, o który opłaca się walczyć i na o który warto powrócić, dlatego Japończykom nie dajemy o sobie zapomnieć – mówi Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso, organizator kampanii „Rozsmakuj się w Europie".
Polska nie może eksportować mięsa wieprzowego do Japonii (a także do Chin i Korei Płd.) od lutego 2014 r. Powodem jest wykrycie u nas przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Związek Polskie Mięso liczy na szybkie otwarcie rynku japońskiego. Z informacji przekazywanych przez Komisje Europejska wynika, że może stać się to jeszcze przed wakacjami. Tamtejsze służby prowadzą obecnie ocenę sytuacji zdrowotnej zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji UE oraz, w konsekwencji, wznowienia importu mięsa wieprzowego pochodzącego z polskich regionów wolnych od ASF.
W marcu 2016 roku, japoński Komitet Naukowy wydał pozytywną opinię w sprawie uznawania regionalizacji UE dla ASF. Dzięki tej pozytywnej opinii, japońska administracja przygotowuje obecnie projekt mający na celu sfinalizowania procedury, która uzna europejskie zasady regionalizacji dla ASF, co będzie jednoznaczne z wznowieniem eksportu polskiego mięsa wieprzowego do Japonii.
- Zniesienie japońskich barier dla polskiej wieprzowiny w kontekście sytuacji wywołanej ASF będzie miało pozytywny wydźwięk dla innych azjatyckich krajów, dzięki czemu kolejne z nich mogą stać się ponownie otwarte dla polskiego mięsa – podkreślają w Związku Polskie Mięso.