Kawa dla mrówek

Pod wpływem kofeiny mrówki wykazują większą niż zwykle agresję wobec osobników z innego gatunku, natomiast dla towarzyszek z własnej kolonii są nadzwyczaj przyjazne.

Aktualizacja: 03.04.2016 13:05 Publikacja: 03.04.2016 10:58

Kofeina wpływa na zachowania społeczne mrówek w sposób zależny od kontekstu społecznego

Kofeina wpływa na zachowania społeczne mrówek w sposób zależny od kontekstu społecznego

Foto: 123RF

Stwierdzili to naukowcy z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN. Podawali mrówkom kofeinę i sprawdzali, jak wpłynie na ich zachowania społeczne.Codziennie przez 3 tygodnie do roztworu cukru dodawali różne dawki kofeiny, a następnie taki pokarm podawali owadom. Obserwowali też grupę kontrolną, która dostawała pokarm bez kofeiny. W każdej grupie znalazła się podobna liczba mrówek, w podobnym wieku.

Eksperyment pokazał, że gdy mrówka nakarmiona kofeiną spotka na swojej drodze obcą mrówkę, jest względem niej dużo bardziej agresywna niż ta, która kofeiny nie spożywała. U mrówek karmionych pokarmem zawierającym kofeinę rzadziej można było zaobserwować zachowania grożące, polegające na rozwieraniu żuwaczek, a czasami również specyficznym podginaniu odwłoka, sygnalizującego gotowość do wystrzelenia w kierunku przeciwniczki kwasu mrówkowego. Dużo szybciej przechodziły za to do bezpośredniej agresji: doskoku do przeciwniczki czy też jej ugryzienia.

Karmione kofeiną mrówki zachowywały się zupełnie inaczej wobec towarzyszek z własnej kolonii. W takiej sytuacji kofeina nie podwyższała poziomu agresji, wręcz przeciwnie, stymulowała przyjazne zachowania, których obserwowano więcej niż zwykle.

Kofeina wpływa więc na zachowania społeczne mrówek w sposób zależny od kontekstu społecznego.

Kofeina to jeden z najczęściej używanych neurostymulantów. Wyniki wielu badań ukazują jej wpływ na pobudzenie i aktywność osobników różnych gatunków zwierząt. Jednak stosunkowo niewiele prac ukazuje wpływ kofeiny na zachowania społeczne, a wyniki dotychczasowych prac na ten temat są niejednoznaczne.

Stwierdzili to naukowcy z Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN. Podawali mrówkom kofeinę i sprawdzali, jak wpłynie na ich zachowania społeczne.Codziennie przez 3 tygodnie do roztworu cukru dodawali różne dawki kofeiny, a następnie taki pokarm podawali owadom. Obserwowali też grupę kontrolną, która dostawała pokarm bez kofeiny. W każdej grupie znalazła się podobna liczba mrówek, w podobnym wieku.

Eksperyment pokazał, że gdy mrówka nakarmiona kofeiną spotka na swojej drodze obcą mrówkę, jest względem niej dużo bardziej agresywna niż ta, która kofeiny nie spożywała. U mrówek karmionych pokarmem zawierającym kofeinę rzadziej można było zaobserwować zachowania grożące, polegające na rozwieraniu żuwaczek, a czasami również specyficznym podginaniu odwłoka, sygnalizującego gotowość do wystrzelenia w kierunku przeciwniczki kwasu mrówkowego. Dużo szybciej przechodziły za to do bezpośredniej agresji: doskoku do przeciwniczki czy też jej ugryzienia.

Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”