Tak wynika z projektu nowelizacji rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Nowe regulacje właśnie trafiły do uzgodnień.
Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe i wypadkowe jest przychód.
Czytaj więcej
Pracodawca może odliczyć od podstawy wymiaru wartość kart prepaid umożliwiających zakupy gotowych dań np. w sieciach handlowych.
Jednak nie od każdej kwoty płatnik nalicza i odprowadza należności do ZUS. Jednym z włączeń z podstawy wymiaru składek jest wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł (par. 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe rozporządzenia składkowego; Dz.U. 2023 poz. 728). Nowy, wyższy limit zwolnienia obowiązuje od 1 marca 2022 r., przedtem wartość posiłków nie podlegała oskładkowaniu do wysokości 190 zł miesięcznie.
Teraz rząd ponownie planuje go podwyższyć. Tym razem do kwoty 450 zł. Jak bowiem tłumaczy, zmieniona w ubiegłym roku kwota wymaga urealnienia.