Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Faktury z restauracji czy hotelu zwykle są ujmowane w ciężar kosztów działalności operacyjnej, jako „Usługi obce" bądź „Pozostałe koszty rodzajowe". Podatkowe rozliczenie wciąż jest tematem interpretacji indywidualnych.

Publikacja: 14.03.2018 04:40

Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Foto: Adobe Stock

Wydatki na usługi gastronomiczne i noclegowe pojawiają się najczęściej, jeśli firma organizuje spotkania z kontrahentami albo imprezy integracyjne bądź deleguje swoich pracowników w podróż służbową. Ujęcie takich kosztów w księgach rachunkowych nie przysparza specjalnych problemów. Co do zasady, jednostka powinna je odnieść w ciężar działalności operacyjnej, przy zachowaniu zasady memoriału (opisanej w art. 6 ust. 1 ustawy o rachunkowości; dalej: uor). Według tej zasady w księgach rachunkowych jednostki należy ująć wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody i obciążające ją koszty związane z tymi przychodami dotyczące danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty. Koszty usług gastronomicznych i noclegowych są księgowane zwykle na kontach zespołu 4 „Usługi obce" lub „Pozostałe koszty rodzajowe" – przy założeniu, że jednostka gospodarcza korzysta z wzorcowego planu kont.

Pozostało 91% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Samorząd
Krzyże znikną z warszawskich urzędów. Trzaskowski podpisał zarządzenie
Prawo pracy
Od piątku zmiana przepisów. Pracujesz na komputerze? Oto, co powinieneś dostać
Praca, Emerytury i renty
Babciowe przyjęte przez Sejm. Komu przysługuje?
Spadki i darowizny
Ten testament wywołuje najwięcej sporów. Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok
Sądy i trybunały
Sędzia WSA ujawnia, jaki tak naprawdę dostęp do tajnych danych miał Szmydt