Ważne jest uświadomienie znaczenia prawidłowej informacji o kosztach wytworzenia produktów – koszt wytworzenia stanowi bowiem kategorię uniwersalną, a informacja o nim może być wykorzystywana do różnych celów, także (a może przede wszystkim) do zarządzania.
Czytaj także: Wprowadzenie ma stanowić wstęp do sprawozdania finansowego
Z moich obserwacji praktyki rachunku kosztów w przedsiębiorstwach działających w Polsce wynika, że pozostawia ona wiele do życzenia. Rozwiązania zawarte w ustawie o rachunkowości są bardzo ogólne, co sprawia, że użytkownicy muszą sięgać po liczne publikacje poświęcone tej tematyce. Autorzy publikacji (podręczników, monografii, instrukcji) często w odmienny sposób podchodzą do analizowanej tematyki. W rezultacie księgowi i inni zainteresowani tematyką wyceny produktów, mają problem z wyborem właściwych rozwiązań, które mogą zostać zastosowane w ich przedsiębiorstwach i być zgodne zarówno z wymaganiami ustawy o rachunkowości, jak też oczekiwaniami odbiorców zewnętrznych i wewnętrznych. Standard wypełnia tę lukę poprzez szczegółowe omówienie najtrudniejszych obszarów związanych z ustalaniem kosztu wytworzenia oraz kalkulacji kosztów niewykorzystanych zdolności produkcyjnych.
Standard definiuje najważniejsze pojęcia wykorzystywane przy ustalaniu kosztu wytworzenia produktów. Jest to ważny krok w kierunku ujednolicenia terminologii, gdyż różne publikacje naukowe i dydaktyczne wykorzystują różne terminy do opisania tych samych lub podobnych pojęć i zjawisk.
Standard uświadamia użytkownikom, że dobrze skonstruowany rachunek kosztów stosowany do wyceny produktów powinien zostać zbudowany na zasadzie relacji przyczynowo-skutkowych pomiędzy różnymi obiektami kosztów, które to relacje odzwierciedlają logikę przebiegu procesów produkcyjnych w organizacji. Przedstawia on sposób wydzielania produktów, półproduktów, produktów w toku oraz zwraca uwagę na potrzebę wypracowania w przedsiębiorstwach zasad wydzielania innych obiektów, które są wykorzystywane w procesach ustalania kosztu wytworzenia (np. stanowisko pracy, maszyna, pracownik itp.).