Świąteczny delikates. Czarnego kawioru w Rosji nie zabraknie

Czarny kawior od stuleci rządzi na rosyjskich stołach. Także w tym złym roku Rosjanie będą jeść kawior podczas największego u siebie święta - Nowego Roku.

Publikacja: 26.12.2022 16:23

Świąteczny delikates. Czarnego kawioru w Rosji nie zabraknie

Foto: Bloomberg

Za 50 gram czarnego kawioru zapłacą równowartość 230 złotych. Za 100 gr kawioru z bieługu - 25 tysięcy rubli (1600 zł). Czerwony kawior z łososia jest o wiele tańszy (ok 2300 rubli -139 zł za 250 g).

W miarę zbliżania się Nowego Roku, którego świętowanie w Rosji zazwyczaj sięga tygodnia, rośnie popyt na kawior. W gospodarce Rosji to zjawisko narodowej kuchni i niezależnie od sytuacji, pozostaje niezmienne.

Klasyczny czarny kawior jesiotrowy wywodzi się z regionu Astrachania - miasta leżącego ok. 100 km od wybrzeża Morza Kaspijskiego. Tam nad Wołgą działa jeden z największych rosyjskich producentów kawioru czarnego - BelugaFarm. To firma rodzinna klanu Aptekar', która od 1996 roku eksperymentowała z „udomowieniem jesiotra”.

Dziś BelugaFarm posiada stado ok. 100 tys. ryb (60 proc. to jesiotry, bieługi - 10 proc., największa ryba waży 224 kg) w basenach otoczonych siatkami o powierzchni ponad 2 hektarów oraz zakład przetwórczy zbudowany, jak zapewniono w firmie, zgodnie z międzynarodowymi wymaganiami.

Hodowla klatkowa nie brzmi dobrze i dobrze się nie kojarzy. To męka dla zwierząt.

Czytaj więcej

Rosyjskie linie lotnicze chcą odkupić 400 samolotów uziemionych sankcjami

Rosjanie zapewniają jednak, że ryby mają dobre warunki, a wysoka cena rosyjskiego kawioru wynika z samego procesu hodowli: „Samica rosyjskiego jesiotra składa ikrę po raz pierwszy w wieku 10 lat, samica bieługi w wieku 16-18 lat. (…)Przez te wszystkie lata starannie ją hodujemy, nie naruszając naturalnego rytmu, monitorujemy stan. Stado jest wpisane do rejestru stad hodowlanych i posiada status zakładu hodowlanego w Federacji Rosyjskiej. Każda ryba ma swój własny paszport genetyczny – wyjaśnia Maria Smutnaja, dyrektor ds. rozwoju firmy, dla gazety Kommersant.

Kaspijscy producenci z Astrachania, których kawior jest poszukiwany na całym świecie, za podstawę stada biorą jesiotra rosyjskiego i bieługę - największą rybę słodkowodną na świecie (do 5m długości i 1500 kg wagi, dożywa 100 lat), niezwykle rzadką w gospodarstwach akwakultury. W Rosji bieługa nazywana jest car-rybą.

BelugaFarm produkuje tradycyjne przysmaki świątecznej kuchni rosyjskiej: kawior, jesiotr wędzony na ciepło i na zimno, pasztety z jesiotra, kiełbaski. Są też ekskluzywne pozycje sezonowe: kawior z bieługi i tradycyjny kawior z jesiotra na czystej soli.

Także przed tym szczególnym Nowym Rokiem producenci kawioru pracują na maksymalnych obrotach. „To są trudne czasy… Ale my naprawdę chcemy wierzyć w dobro i cuda, w coś jasnego i dobrego. Chciałbym, aby krewni i przyjaciele zebrali się przy świątecznym stole w sylwestra, jak to zawsze było w zwyczaju. A kawior na stole, to symbol dobrobytu, dobrego samopoczucia. Zimą jest po prostu niesamowicie smaczny! - zapewnia Maria Smutnaja.

Ile Rosjanie wydadzą w tym roku na czarny kawior? Jedna 50-gramowa puszeczka to koszt ok. 4000 rubli (242 zł). 100 gr kawioru bieługi kaspijskiej to wydatek 25 tysięcy rubli (1517 zł). 280 gr kiełbasy z jesiotra kosztuje 1300 rubli (79 zł). Jesiotr wędzony na zimno w kawałkach - pół kilo za 4500 rubli - 5000 rubli (273-303 zł). Pół kilo filetu z jesiotra o wydatek ok. 2000 rubli (250 zł). Pasztet z jesiotra - 200 g - 650 rubli (40 zł).

I na koniec dygresja osobista: podczas mojego moskiewskiego wesela na stole w najlepszym wtedy hotelu Moskwy - Kosmos, nie zabrakło jesiotra w każdej postaci i dużych ilości kawioru czarnego. To pyszne i zdrowe jedzenie. Polscy goście ich prawie nie tknęli. Jesiotr i kawior nie były w schyłkowym PRL-u znane i pożądane. Ciekawe czy to się dziś zmieniło?

Za 50 gram czarnego kawioru zapłacą równowartość 230 złotych. Za 100 gr kawioru z bieługu - 25 tysięcy rubli (1600 zł). Czerwony kawior z łososia jest o wiele tańszy (ok 2300 rubli -139 zł za 250 g).

W miarę zbliżania się Nowego Roku, którego świętowanie w Rosji zazwyczaj sięga tygodnia, rośnie popyt na kawior. W gospodarce Rosji to zjawisko narodowej kuchni i niezależnie od sytuacji, pozostaje niezmienne.

Pozostało 89% artykułu
Przemysł spożywczy
Ponure prognozy dla rumu. Zagrożone zbiory cukru na Kubie
Przemysł spożywczy
Jean-Christophe Coutures, Stock Spirits Group: Chcemy najpierw urosnąć w Europie
Przemysł spożywczy
Kosztowna wpadka w Subwayu. Kobieta zapłaciła blisko 30 tys. zł za kanapkę
Przemysł spożywczy
Cukru nie zabraknie, ale nie ma co liczyć, że szybko stanieje
Przemysł spożywczy
Mniej wina na świecie. Francja znów liderem
Materiał Promocyjny
Nowe narzędzia to nowe możliwości