Świąteczny delikates. Czarnego kawioru w Rosji nie zabraknie

Czarny kawior od stuleci rządzi na rosyjskich stołach. Także w tym złym roku Rosjanie będą jeść kawior podczas największego u siebie święta - Nowego Roku.

Publikacja: 26.12.2022 16:23

Świąteczny delikates. Czarnego kawioru w Rosji nie zabraknie

Foto: Bloomberg

Za 50 gram czarnego kawioru zapłacą równowartość 230 złotych. Za 100 gr kawioru z bieługu - 25 tysięcy rubli (1600 zł). Czerwony kawior z łososia jest o wiele tańszy (ok 2300 rubli -139 zł za 250 g).

W miarę zbliżania się Nowego Roku, którego świętowanie w Rosji zazwyczaj sięga tygodnia, rośnie popyt na kawior. W gospodarce Rosji to zjawisko narodowej kuchni i niezależnie od sytuacji, pozostaje niezmienne.

Klasyczny czarny kawior jesiotrowy wywodzi się z regionu Astrachania - miasta leżącego ok. 100 km od wybrzeża Morza Kaspijskiego. Tam nad Wołgą działa jeden z największych rosyjskich producentów kawioru czarnego - BelugaFarm. To firma rodzinna klanu Aptekar', która od 1996 roku eksperymentowała z „udomowieniem jesiotra”.

Dziś BelugaFarm posiada stado ok. 100 tys. ryb (60 proc. to jesiotry, bieługi - 10 proc., największa ryba waży 224 kg) w basenach otoczonych siatkami o powierzchni ponad 2 hektarów oraz zakład przetwórczy zbudowany, jak zapewniono w firmie, zgodnie z międzynarodowymi wymaganiami.

Hodowla klatkowa nie brzmi dobrze i dobrze się nie kojarzy. To męka dla zwierząt.

Czytaj więcej

Rosyjskie linie lotnicze chcą odkupić 400 samolotów uziemionych sankcjami

Rosjanie zapewniają jednak, że ryby mają dobre warunki, a wysoka cena rosyjskiego kawioru wynika z samego procesu hodowli: „Samica rosyjskiego jesiotra składa ikrę po raz pierwszy w wieku 10 lat, samica bieługi w wieku 16-18 lat. (…)Przez te wszystkie lata starannie ją hodujemy, nie naruszając naturalnego rytmu, monitorujemy stan. Stado jest wpisane do rejestru stad hodowlanych i posiada status zakładu hodowlanego w Federacji Rosyjskiej. Każda ryba ma swój własny paszport genetyczny – wyjaśnia Maria Smutnaja, dyrektor ds. rozwoju firmy, dla gazety Kommersant.

Kaspijscy producenci z Astrachania, których kawior jest poszukiwany na całym świecie, za podstawę stada biorą jesiotra rosyjskiego i bieługę - największą rybę słodkowodną na świecie (do 5m długości i 1500 kg wagi, dożywa 100 lat), niezwykle rzadką w gospodarstwach akwakultury. W Rosji bieługa nazywana jest car-rybą.

BelugaFarm produkuje tradycyjne przysmaki świątecznej kuchni rosyjskiej: kawior, jesiotr wędzony na ciepło i na zimno, pasztety z jesiotra, kiełbaski. Są też ekskluzywne pozycje sezonowe: kawior z bieługi i tradycyjny kawior z jesiotra na czystej soli.

Także przed tym szczególnym Nowym Rokiem producenci kawioru pracują na maksymalnych obrotach. „To są trudne czasy… Ale my naprawdę chcemy wierzyć w dobro i cuda, w coś jasnego i dobrego. Chciałbym, aby krewni i przyjaciele zebrali się przy świątecznym stole w sylwestra, jak to zawsze było w zwyczaju. A kawior na stole, to symbol dobrobytu, dobrego samopoczucia. Zimą jest po prostu niesamowicie smaczny! - zapewnia Maria Smutnaja.

Ile Rosjanie wydadzą w tym roku na czarny kawior? Jedna 50-gramowa puszeczka to koszt ok. 4000 rubli (242 zł). 100 gr kawioru bieługi kaspijskiej to wydatek 25 tysięcy rubli (1517 zł). 280 gr kiełbasy z jesiotra kosztuje 1300 rubli (79 zł). Jesiotr wędzony na zimno w kawałkach - pół kilo za 4500 rubli - 5000 rubli (273-303 zł). Pół kilo filetu z jesiotra o wydatek ok. 2000 rubli (250 zł). Pasztet z jesiotra - 200 g - 650 rubli (40 zł).

I na koniec dygresja osobista: podczas mojego moskiewskiego wesela na stole w najlepszym wtedy hotelu Moskwy - Kosmos, nie zabrakło jesiotra w każdej postaci i dużych ilości kawioru czarnego. To pyszne i zdrowe jedzenie. Polscy goście ich prawie nie tknęli. Jesiotr i kawior nie były w schyłkowym PRL-u znane i pożądane. Ciekawe czy to się dziś zmieniło?

Za 50 gram czarnego kawioru zapłacą równowartość 230 złotych. Za 100 gr kawioru z bieługu - 25 tysięcy rubli (1600 zł). Czerwony kawior z łososia jest o wiele tańszy (ok 2300 rubli -139 zł za 250 g).

W miarę zbliżania się Nowego Roku, którego świętowanie w Rosji zazwyczaj sięga tygodnia, rośnie popyt na kawior. W gospodarce Rosji to zjawisko narodowej kuchni i niezależnie od sytuacji, pozostaje niezmienne.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora