Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są przyczyny opóźnienia w eksporcie polskiego drobiu na rynek chiński?
- Dlaczego uzyskanie regionalizacji w Chinach jest kluczowe dla polskiego eksportu mięsa?
- Jakie są konsekwencje wprowadzenia ceł antydumpingowych przez Chiny na unijną wieprzowinę?
- Dlaczego ASF u dzików w Hiszpanii wpłynie na eksport polskiej wieprzowiny?
Polski drób jest blisko powrotu na obiecujący rynek chiński, jednak przeciągają się procedury. Natomiast nowy problem ma wieprzowina. W Hiszpanii wykryto ASF u dzików. A Hiszpania była największym eksporterem wieprzowiny do Chin. Jeśli eksport stanie przez ASF, dużo mięsa zostanie w Europie, co zwiększy konkurencję cenową z polską wieprzowiną.
Mamy regionalizację w Chinach
USA, Rosja, Francja i teraz Polska uzyskały w Chinach zgodę na regionalizację. To oznacza, że możemy eksportować polskie mięso drobiowe do Chin, bo Pekin zgodził się uznać, by wybuch ptasiej grypy wstrzymywał wysyłkę jedynie z regionu dotkniętego chorobą.
Czytaj więcej
Ponad 243 mln zł wypłaciła Polska w ubiegłym roku rolnikom za wybijanie stad zwierząt w ramach zw...
W Polsce w 2025 r. do grudnia wykryto już 109 ognisk choroby i padło 8,6 mln sztuk ptaków, dwa razy więcej niż przed rokiem. W listopadzie grypa dotknęła Mazowsze, Wielkopolskę, Opolszczyznę, województwa lubuskie, warmińsko-mazurskie i kujawsko-pomorskie.