Możemy obecnie mówić o stałym trendzie na rynku żywnościowym, który musi być brany pod uwagę przez producentów żywności. Zwłaszcza, że produkty oznakowane jako ekologiczne cieszą się niewątpliwie większym zainteresowaniem konsumentów, nawet jeżeli ceny takich produktów są nieraz kilkukrotnie wyższe od zwykłych produktów. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że zarówno sama produkcja i wprowadzanie do obrotu produktów jako ekologicznych, jak i warunki oznakowania takich produktów, są szczegółowo regulowane na poziomie prawa Unii Europejskiej i państw członkowskich, a nieprawidłowości w tym zakresie mogą prowadzić do niemiłych konsekwencji.
W aktach unijnych
Stosowna regulacja dotycząca produkcji i znakowania żywności ekologicznej znajduje się w pierwszym rzędzie w aktach unijnych, a w szczególności w rozporządzeniu Rady nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Celem tego rozporządzenia jest zagwarantowanie uczciwej konkurencji, przejrzystości oraz wzrostu zaufania konsumentów wobec produktów, które zostały oznaczone jako ekologiczne.
Rozporządzenie szczegółowo określa warunki dopuszczalności stosowania w znakowaniu, reklamie, a nawet w dokumentach handlowych, terminów związanych z produkcją ekologiczną, a także ich pochodnych lub wersji skróconych, jak np. najczęściej stosowanych bio, eko lub organic. Terminy te nie mogą być stosowane na terenie państw członkowskich Unii Europejskiej w żadnym z języków Unii Europejskiej, o ile produkt nie spełnia szczegółowych wymogów zawartych w rozporządzeniu, chyba że nie są używane w odniesieniu do produktów rolnych w żywności, a także, gdy wyraźnie w żaden sposób nie łączą się z produkcją ekologiczną. Ponadto zabronione jest stosowanie jakichkolwiek terminów, które mogą wprowadzić konsumenta w błąd poprzez sugerowanie, że produkt lub jego składniki spełniają wymogi produkcji ekologicznej wymienione w rozporządzeniu. W związku z tym, że organizmy modyfikowane genetycznie, a także wyprodukowane z ich udziałem produkty, nie są zgodne z koncepcją produkcji ekologicznej, to ww. terminy nie mogą być również stosowane w odniesieniu do żywności zawierającej organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO).
Uwaga na składniki
Terminy odnoszące się do ekologicznej metody produkcji można stosować przede wszystkim pod warunkiem, że co najmniej 95 proc. masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne. Rozporządzenie oraz przepisy wykonawcze do rozporządzenia szczegółowo określają zasady produkcji ekologicznej, a podmiotom, które spełniają te wymogi upoważnione organy i jednostki certyfikujące wydają świadectwa umożliwiające identyfikację podmiotu oraz rodzaju lub asortymentu produktów, a także okresu ich ważności.
Rozpoznanie produktu, który spełnia wymogi produkcji ekologicznej nie jest trudne, ponieważ rozporządzenie precyzyjnie oraz intuicyjnie określa sposób oznakowania takich produktów.