Sektor gastronomiczny jest już zadłużony na ponad 800 mln zł, zaś kondycję 2/3 firm można określić jako słabą. Firmy boją się wzrostu kosztów i utraty klientów, a co drugi Polak oszczędza na jedzeniu poza domem.
Amerykański Departament Pracy w raporcie o wynikach kontroli warunków pracy w tej sieci fast-food poinformował, że w stolicy Kentucky Louisville dwoje 10-letnich dzieci pracowało nawet na nocnych zmianach.
Podobne rozwiązania funkcjonują już w wielu krajach, teraz Pyszne.pl testuje dostawy na krótkich odległościach przy wykorzystaniu półautonomicznych robotów. Póki co przez miesiąc i tylko w Warszawie
Policja w Japonii aresztowała dwóch mężczyzn za zanieczyszczenie wspólnej miski z marynowanym imbirem w restauracji typu fast food. Mężczyźni nagrali i opublikowali filmik ze swojego „dowcipu” w mediach społecznościowych.
Tokijska restauracja z ramenem pilnuje, by klienci jedli, a nie oglądali filmy. I nie chodzi tu tylko o zajmowanie miejsca - właściciel podkreśla, że chodzi o smak.
Amerykański koncern McDonald's Corp. tymczasowo zamyka swoje biura w USA. Firma zamierza poinformować swoich pracowników korporacyjnych o zwolnieniach w ramach dużego programu restrukturyzacji – pisze „Wall Street Journal”.
Sieć „Wkusno i Toczka” (Smacznie i Kropka) zastąpiła w Rosji amerykański fast food, który opuścił ten rynek po rosyjskiej agresji na Ukrainę. Wszystko miało być jak w McDonald’sie, ale swojskie, więc lepsze. Sieć jednak pogrążyła się w stratach.
Sieć Starbucks wprowadza na rynek nowe napoje. W składzie nowej linii napojów jest oliwa z pierwszego tłoczenia. Na razie napoje będą dostępne tylko we Włoszech. A premiera miała miejsce 22 lutego.
W Kalifornii ma odbyć się referendum, w którym giganci fast food mogą utrącić korzystne dla pracowników branży gastronomicznej przepisy określające warunki płacy i pracy.