Czy ementaler to sposób wytwarzania sera, czy też ser pochodzący od emmentalera? Szwajcarska organizacja producentów sera bezskutecznie próbowała zarejestrować na terenie UE ementaler jako ser powiązany geograficznie z Emmentalem, doliną rzeki Emme w Szwajcarii.
Wiele lat temu Emmentaler Switzerland uzyskała międzynarodową rejestrację oznaczenia słownego EMMENTALER dla towarów odpowiadających opisowi „Sery o chronionej nazwie pochodzenia »Emmentaler«". Rejestracja ta została zgłoszona w Urzędzie Unii Europejskiej ds. Wolności Intelektualnej (EUIPO), lecz ekspertka Urzędu odrzuciła zgłoszenie. Emmentaler Switzerland złożyła odwołanie, ale zostało oddalone przez Izbę Odwoławczą EUIPO z powodu opisowego charakteru znaku.
Czytaj więcej
Wykazanie uzyskania zdolności odróżniającej nie jest łatwym zadaniem nawet dla dużego domu mody, co pokazuje wyrok sądu UE.
W swoim środowym wyroku Sąd UE oddalił skargę wniesioną przez Emmentaler Switzerland na decyzję Izby Odwoławczej. Stwierdził, że w świetle wskazówek uwzględnionych przez Izbę Odwoławczą tzw. właściwy krąg odbiorców w Niemczech natychmiast odbiera oznaczenie EMMENTALER jako oznaczające rodzaj sera.
"Z uwagi na to, że do
odmowy rejestracji oznaczenia wystarczy, by miało ono charakter opisowy
w części Unii, którą może w stosownym wypadku stanowić jedno państwo
członkowskie, Sąd orzekł, że Izba Odwoławcza słusznie stwierdziła, iż
zgłoszony znak towarowy ma charakter opisowy, bez potrzeby badania
elementów, które nie dotyczą sposobu postrzegania przez właściwy krąg
odbiorców niemieckich." - wyjaśnił Sąd.