Spółka jest producentem różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Do swojej oferty produktowej ma zamiar wprowadzić wyroby ciastkarskie i ciastka świeże – odpowiadające pozycji 1905 90 60 nomenklatury scalonej. Data ich ważności będzie przekraczać 45 dni.
Firma zapytała, czy może stosować do tych produktów obniżoną 8-proc. stawkę VAT. Sama uważała, że tak. W jej ocenie system unijny nie różnicuje bowiem wysokości stawek VAT w zależności od klasyfikacji towarów, jako towary „świeże". W tym systemie wszystkie towary klasyfikowane jako towary piekarskie i ciastkarskie powinny zostać objęte obniżonymi stawkami VAT bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Spółka zaznaczyła także, że system unijny nie różnicuje stawek VAT w zależności od klasyfikacji statystycznej lub celnej towaru. A produkty należące w ocenie konsumentów do tej samej grupy produktowej (np. wyroby piekarskie) powinny być objęte identyczną stawką VAT.