Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

W polskich lasach znaleźć można wiele gatunków grzybów. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie nadają się do spożycia - część z nich jest trująca, a ich zjedzenie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jakich grzybów powinniśmy się wystrzegać?

Aktualizacja: 27.09.2023 12:09 Publikacja: 15.09.2023 10:07

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

Foto: AdobeStock

adm

Wybierając się na grzybobranie, niezwykle ważne jest, by wiedzieć, jak odróżniać grzyby jadalne od trujących. Grzyby trujące zawierają bowiem substancje toksyczne, które są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka – w niektórych przypadkach doprowadzić mogą nawet do śmierci bądź poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych. 

Warto pamiętać, że najłatwiej o pomyłkę, kiedy zbiera się młode, niewykształcone jeszcze w pełni owocniki grzyba – jedynie dojrzały grzyb ma bowiem wszystkie cechy, które pozwalają go zidentyfikować.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Społeczeństwo
Kolejna reakcja na zachowanie Brauna. „Wypowiedzi antysemickie, kłamliwe i uwłaczające”
Społeczeństwo
Film o Chopinie za 180 tys. zł. Ratusz chce promować Warszawę kompozytorem
Społeczeństwo
Tomasz Lipiński: Nie chcę siać paniki, ale powinniśmy się głęboko zastanowić
pogoda
Niż genueński nad Polską nie odpuszcza. IMGW zaktualizował ostrzeżenia o ulewach
Społeczeństwo
Artyści folklorystycznych festiwali ofiarą nagonki na migrantów w Zamościu i Gorzowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama