Reklama

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

W polskich lasach znaleźć można wiele gatunków grzybów. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie nadają się do spożycia - część z nich jest trująca, a ich zjedzenie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jakich grzybów powinniśmy się wystrzegać?

Aktualizacja: 27.09.2023 12:09 Publikacja: 15.09.2023 10:07

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

Foto: AdobeStock

adm

Wybierając się na grzybobranie, niezwykle ważne jest, by wiedzieć, jak odróżniać grzyby jadalne od trujących. Grzyby trujące zawierają bowiem substancje toksyczne, które są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka – w niektórych przypadkach doprowadzić mogą nawet do śmierci bądź poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych. 

Warto pamiętać, że najłatwiej o pomyłkę, kiedy zbiera się młode, niewykształcone jeszcze w pełni owocniki grzyba – jedynie dojrzały grzyb ma bowiem wszystkie cechy, które pozwalają go zidentyfikować.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Wisła wysycha. Padł jednocyfrowy rekord. Poziom wody spadnie nawet do 5 centymetrów
Społeczeństwo
Warszawa powinna ubiegać się o setki miliardów złotych reparacji wojennych? Apel do Trzaskowskiego
Społeczeństwo
Linia metra bez maszynistów? „Poddajemy to analizie”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Społeczeństwo
Kolejny pożar w Ząbkach. Przy tej samej ulicy, gdzie w lipcu ogień strawił górne piętra bloku
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama