Reklama

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

W polskich lasach znaleźć można wiele gatunków grzybów. Należy pamiętać jednak, że nie wszystkie nadają się do spożycia - część z nich jest trująca, a ich zjedzenie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jakich grzybów powinniśmy się wystrzegać?

Aktualizacja: 27.09.2023 12:09 Publikacja: 15.09.2023 10:07

Niejadalne grzyby w Polsce. Jak uniknąć zatrucia?

Foto: AdobeStock

adm

Wybierając się na grzybobranie, niezwykle ważne jest, by wiedzieć, jak odróżniać grzyby jadalne od trujących. Grzyby trujące zawierają bowiem substancje toksyczne, które są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka – w niektórych przypadkach doprowadzić mogą nawet do śmierci bądź poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych. 

Warto pamiętać, że najłatwiej o pomyłkę, kiedy zbiera się młode, niewykształcone jeszcze w pełni owocniki grzyba – jedynie dojrzały grzyb ma bowiem wszystkie cechy, które pozwalają go zidentyfikować.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Społeczeństwo
Sondaż. Co zrobimy w obliczu wojny? Ilu Polaków wyjedzie, kto wstąpi do wojska?
Społeczeństwo
Dwie dzielnice Warszawy z nocnym zakazem sprzedaży alkoholu. Rusza „pilotaż” ratusza
Społeczeństwo
Jacek Bartosiak jednak doktorem. Mamy decyzję w jego sprawie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Piłka nożna
Transmisja meczu Litwa-Polska zakłócona? „Obca ingerencja”
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama