Zatwierdzenie sprawozdania finansowego do 30 września 2022 r.

Zbliża się termin zwołania zgromadzenia wspólników oraz zatwierdzenia sprawozdania finansowego w spółkach z o.o. W 2022 roku, podobnie do lat ubiegłych, obowiązują wydłużone terminy dotyczące zatwierdzenia sprawozdania finansowego w przypadku spółek których dzień bilansowy przypada na 31 grudnia 2021 r.

Publikacja: 27.09.2022 17:51

Zatwierdzenie sprawozdania finansowego do 30 września 2022 r.

Foto: Adobe Stock

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością działa za pośrednictwem swoich organów zgromadzenia wspólników, rady nadzorczej (przy spełnieniu warunków) oraz zarządu. Zgodnie z art. 231 ustawy z 15 września 2000 r. – Kodeks spółek handlowych (dalej k.s.h.) zgromadzenie wspólników powinno odbywać się co najmniej raz w roku w terminie 6 miesięcy po upływie każdego roku obrotowego. Zwołanie zwyczajnego zgromadzenia wspólników należy do obowiązków zarządu spółki, a w przypadku jej likwidacji – do likwidatorów. Uprawnienie to nie może być wyłączone ani ograniczone poprzez umowę spółki które powinno być poprzedzone uchwałą zarządu w formie pisemnej a nawet ustnej. Uchwała ta nie jest wymagana, jeżeli na nieformalnie zwołanym zgromadzeniu reprezentowany jest cały kapitał zakładowy i nikt z obecnych nie zgłosi sprzeciwu dotyczącego odbycia się zgromadzenia.

Treść dostępna jest dla naszych prenumeratorów!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach e-prenumeraty Rzeczpospolitej. Korzystaj z nieograniczonego dostępu i czytaj swoje ulubione treści w serwisie rp.pl i e-wydaniu.

Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona