FAO: ceny żywności na świecie znów rosną

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu wzrósł do 127,2 pkt. ze 126,5 pkt. w marcu - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest to pierwszy wzrost indeksu, po dwunastu z rzędu spadkach.

Publikacja: 05.05.2023 14:47

FAO: ceny żywności na świecie znów rosną

Foto: Bloomberg

"Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały" – napisano w raporcie.

W kwietniu 2022 roku indeks był na poziomie 158,4 pkt.

„Ważne jest, byśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział Maximo Torero, główny ekonomista i zastępca dyrektora generalnego Departamentu Rozwoju Gospodarczego i Społecznego FAO, cytowany w komunikacie.

Czytaj więcej

Słodka hossa na świecie. Ceny cukru biją rekordy

Torero uważa, że konieczne jest odnowienie porozumienia eksportu zbóż przez Morze Czarne, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy.

Z raportu FAO wynika, że indeks cen zbóż spadł w kwietniu 2023 r. o 1,7 proc. w stosunku do marca i o 19,8 proc. wobec kwietnia 2022 r. Ceny pszenicy na globalnym rynku spadły w kwietniu 2023 r. o 2,3 proc., głównie z powodu dużej dostępności tego zboża w Australii i Federacji Rosyjskiej. Światowe ceny kukurydzy spadły natomiast o 3,2 proc., ze względu na dostawy z Ameryki Południowej.

Według danych FAO, indeks cen olejów roślinnych spadł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., odnotowując piąty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne, podczas gdy notowania olejów: sojowego, rzepakowego i słonecznikowego spadały w ślad za przewidywanymi rekordami zbiorów soi w Brazylii. Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 1,7 procent, na co wpływ miał utrzymujący się słaby globalny popyt importowy na mleko w proszku i wyższa dostępność eksportowa sera w Europie Zachodniej.

Czytaj więcej

Żywność na świecie tanieje od roku

Natomiast aż o 17,6 proc. wzrósł w kwietniu indeks cen cukru, licząc w stosunku do marca 2023 r., osiągając najwyższy poziom od października 2011 r. Powodem wzrostu była mniejsza produkcja w Indiach, Chinach, Tajlandii oraz Unii Europejskiej, spowodowana suchą pogodą, a także opóźnienie rozpoczęcia zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii. Ponadto, ceny cukru rosły, ponieważ spodziewany jest wzrost popytu na etanol z trzciny cukrowej.

Indeks cen mięsa FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 1,3 proc., głównie dzięki wyższym notowaniom mięsa wieprzowego oraz drobiu.

FAO opublikowała także nowy raport dotyczący podaży i popytu na zboża, w którym skorygowano prognozę światowej produkcji pszenicy na 2023 r. do 785 mln ton. To drugi co do wielkości wynik w historii, ale wciąż niższy niż w poprzednim sezonie.

FAO podniosła też swoją wcześniejszą prognozę światowego handlu zbożami w sezonie 2022/23, do 472 mln ton, co stanowi obecnie o około 2,2 proc. poniżej rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu.

"Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały" – napisano w raporcie.

W kwietniu 2022 roku indeks był na poziomie 158,4 pkt.

Pozostało 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Start zapisów do Poland Business Run
Biznes
Cybernetyczna wojna nęka firmy i instytucje
Biznes
Kierunek zielone miasta. Inwestorzy szansą dla metropolii
Biznes
Futurystyczny projekt Arabii Saudyjskiej budzi kontrowersje. „Kazano zabijać”
Materiał Promocyjny
Dlaczego warto mieć AI w telewizorze
Biznes
Sankcje działają. Miliarderzy wracają do Rosji, ale boją się nacjonalizacji