Napoje wyskokowe pracownik może spożywać dopiero po godzinach roboczych

Fotorzepa, Seweryn Sołtys
Nie możesz dopuścić na stanowisko tego, kto spożywa alkohol w zakładzie, ani tego, kto nietrzeźwy stawił się w pracy
Pracodawca lub przełożony powinni zareagować wówczas, gdy pracownik zwraca na siebie uwagę charakterystycznym zachowaniem właściwym dla osób, które spożywały napoje wyskokowe. Podejrzenie może wzbudzić np. nieświeży oddech, zataczanie się (lub trudności z utrzymaniem równowagi), bełkotliwa mowa.Pracownik, wobec którego istnieje uzasadnione podejrzenie, że:- stawił się do pracy po użyciu alkoholu albo- spożywał alkohol w miejscu pracy,nie może być dopuszczony do wykonywania pracy.Będący pod wpływem alkoholu, przystępujący do wykonywania pracy, m.in. w związku z opóźnionymi reakcjami, mogą stanowić zagrożenie swojego życia i zdrowia, a także innych osób.Ponieważ tylko uzasadnione podejrzenie upoważnia pracodawcę do tego, aby nie dopuścił pracownika do pracy, najlepiej całe wydarzenie udokumentować protokołem. Powinien on wskazywać:- imię i nazwisko pracownika,- datę zdarzenia,- informację o niedopuszczeniu do pracy,- uzasadnienie, dlaczego protok...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL