Herbata pobudza wolniej

O tym dlaczego warto codziennie wypić filiżankę herbaty opowiadała dla "Rz" Marta Turczyńska, pracownik herbaciarni Gander's Tea Room

Aktualizacja: 10.09.2013 03:21 Publikacja: 10.09.2013 01:21

Herbata pobudza wolniej

Foto: 123RF

Rz: Skąd się wzięła herbata w Europie?

Marta Turczyńska:

Herbata dotarła do Europy dzięki Holendrom, a do Polski dzięki Francuzom. Na początku była uznawana za lek oraz za napój osób szlachetnie urodzonych, dopiero później weszła do powszechnego użycia.

Skąd pochodzą spożywane dziś przez nas herbaty?

Najwięcej herbat uprawia się w Chinach, Japonii i Indiach. Najczęściej pochodzą więc one z Cejlonu i Assamu.

Są jakieś światowe herbaciane perełki?

Jedną z nich jest zielona herbata Gyukuro, co dosłownie oznacza „szlachetne krople rosy". W trakcie jej hodowli – a konkretnie pod sam koniec – plantacje są zasłaniane bambusowymi matami, przez co dopływ światła do niej jest ograniczony. Wpływa to na jej kolor i smak – jest słodsza niż zwykła herbata zielona. Najrzadsze na świecie są z kolei herbaty żółte.

Czym się charakteryzują?

Herbata żółta powstała w trakcie obróbki herbaty zielonej. Zielonych herbat nie poddaje się procesom fermentacji. Ale gdy zostanie poddana lekkiej fermentacji, nabiera innego smaku i zapachu. Ma więc smak pomiędzy herbatą zieloną a białą, ale jest bardzo, bardzo rzadka. Z kolei herbatę białą zbiera się na wiosnę i tylko z samych pączków. Podobnie jak herbata zielona jest poddawana tylko suszeniu.

Czy herbaty ze względu na gatunki różnią się właściwościami?

Herbaty czerwone PU-erh i herbaty zielone przyspieszają procesy metaboliczne. Herbaty zielone i białe zapobiegają starzeniu się komórek i rozwojowi nowotworów. Herbaty PU-erh obniżają również poziom złego cholesterolu. Herbaty czarne, ze względu na proces fermentacji, mają działanie rozgrzewające.

A czy to prawda, że herbata może bardziej pobudzać niż kawa?

Herbata pobudza w inny sposób. Kawa „daje kopa" dosyć szybko, po mniej więcej pół godziny, ale pobudzenie nie trwa zbyt długo. W przypadku herbaty nie jest to tak gwałtowne, a jednocześnie utrzymuje się ono na stałym poziomie przez dosyć długi czas.

Teina w herbacie czy kofeina w kawie – która jest bardziej szkodliwa?

To tak naprawdę ten sam związek chemiczny. I jest tak samo nieszkodliwy. Dwie czy trzy filiżanki kawy dziennie mają działanie antynowotworowe i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Rz: Skąd się wzięła herbata w Europie?

Marta Turczyńska:

Pozostało 97% artykułu
Społeczeństwo
Co z Ukraińcami, których Kijów widziałby w wojsku? Urząd ds. cudzoziemców tłumaczy
Społeczeństwo
Groził, wyzywał i wybijał szyby. Policja nie widziała podstaw do interwencji
Społeczeństwo
W Warszawie wyją syreny alarmowe? Wyjaśniamy dlaczego
Społeczeństwo
Sondaż: Połowa Polaków za małżeństwami par jednopłciowych. Co z adopcją?
Społeczeństwo
Ponad połowa Polaków nie chce zakazu sprzedaży alkoholu na stacjach